Maijanen & Wirman – asiaa soittamisesta ja soittimista!

|
Image

Masa Maijanen tunnetaan monista ykkössarjan bändeistä sekä sessiosoittajan töistään. Maijanen on pitkälti itseoppinut, ja ”rokkikaava kun löytyi, niin se oli aika hieno asia”. Suvun toiselta basistilta ei tullut suoranaisesti oppeja, sillä ”Paavali oli silloin jo hommissa Helsingissä”.

Maijasen ensimmäinen vakavampi yhtye oli fuusiomusiikkia soittanut lappeenrantalainen Farout. Sitä seurasi täydellinen suunnanmuutos, sillä Maijasta pyydettiin Maukka Perusjätkän bändiin, jossa hän lähti soittamaan Säpinää kansalle ympäri maata.

Maijanen kertoo soittaneensa pääasiassa Fenderin Jazz-Bassoa ”tai sen kaltaisia soittimia”. Hänen mielestään Presari sopii soinnillisesti ainoastaan trio-soittamiseen, jolloin ”soundin tulee olla paksu”. Lisäksi kaikissa Maijasen bassoissa on passiivi-elektroniikka, sillä ”soundin pitää lähteä sormista, eikä siitä että soittimessa on paristo”. Soittimistaan monet Maijanen on hankkinut Kitarapajasta, jonka Masa kuvailee olleen ’80-luvulla ”kodittomien soittajien päiväkoti”, missä tutustui moniin tuleviin työnantajiin.

Loppuvuonna Masa Maijasta työllistää live-keikkojen suhteen esimerkiksi Hectorin HEXIT-kiertue. Myös uutta tulemista tekevän Broadcastin tulevaa levyä työllistetään. Vierailimme Maijasen kotona ja nautimme hyvistä tarinoista.

•••

Janne Wirman – Children of Bodomin loppuvuodesta jättävä kosketinsoittaja – on puolestaan luottanut tavaramerkkisoundeihinsa samalla, kun bändi on parinkymmenen vuoden aikana jalostanut extreme metal -musiikkinsa perusajatusta koko ajan tiukemmaksi paketiksi. Viime aikoina Janne Wirman on alkanut maustaa soundipalettiaan muun muassa modulaarisyntikoilla.

Children of Bodom on jyllännyt suomalaisessa metalliskenessä jo yli 20 vuotta ja vienyt sekä genreä että itseään menestyneesti eri puolille maailmaa.
Keväällä ilmestynyt Hexed-albumi osoitti jälleen, että yhtye ei ole löystynyt vuosikymmenten saatossa lainkaan, vaan päin vastoin. Bändin menestyskaavaan kuuluu, että perusajatus on yhä sama kuin 1990-luvun lopussa, mutta soitto, soundimaailma ja biisit ovat joka levyllä aina entistä tiukempia.

– Ajat muuttuvat, mutta perusajatus on ollut sama, ja se on ollut tärkeintä. Kun tehtiin paria ekaa levyä, oltiin lapsia mutta innokkaita. Fiilislataus on tietty eri. Kun homma hioutuu, tekee levyjä ja treenaa, niin eihän sitä samaa vaarantunnetta enää saa, mitä oli ekoilla levyillä, Children of Bodomin kosketinsoittaja Janne Wirman sanoo.

– Tietysti tähän liittyy myös musiikkiteknologian kehitys. Alkuaikoina kiipparit vedettiin suoraan Adat-nauhalle. Ei ollut midiä eikä kikkailuja. Soitin joka äänen nauhalle.

•••

Bassosoolon turhuudesta, kosketinsoitinten roolista metallimusiikissa, Maijasen soittomuisteloista ja Wirmanin yhteistyöstä mm.  Jens Johanssonin kanssa voit lukea enemmän, kun hankit itsellesi Riffin printti-numero 6/2019.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Asiaa musiikista ja tekniikasta jo vuodesta 1996!