Markbass R500 ja CL104 - perinteisen bassosoundin ystäville

 

 

Italialainen Markbass on saavuttanut nopeasti laatuvahvistinten ja -kaappien valmistajan maineen. Malliston yleiset tunnusmerkit ovat tähän saakka olleet hämmästyttävän kevyt paino ja nykyaikainen soundimaailma. Uusi R500-nuppi ja Classic-sarjan kaappi CL104 tuovat nyt annoksen vintage-henkisyyttä Markbass-maailmaan.

Markbass R500-nuppi on toteutettu putkihybriditekniikalla. Tämä tarkoittaa käytännössä, että slovakialaisen JJ Electronics -yhtiön valmistama ECC83-putki hoitaa signaalin esivahvistuksen, minkä jälkeen taajuuskorjaus ja päätevahvistus on transistorikytkennän asia.

Firman nupit tunnistetaan konstailemattomasta ja asiallisesta ulkonäöstä, eikä R500 poikkea tässä suhteessa linjasta. Liittimet ja säätimet on sijoitettu hyvin loogisesti ja keltaiset merkinnät mustalla taustalla ovat helposti luettavissa. Muuhun Markbass-mallistoon verrattuna on tämän vahvistimen ominaisuuksia virtaviivaistettu olennaiseen keskittyen – tarjolla on ytimekäs kokoelma perussäätöjä, ei muuta.
Käytännöllisyys kuvaa vahvistimen ominaisuuksia muutoinkin: aina kun kytkee virran päälle tai pois pitää R500:n sisäinen rele huolta siitä, ettei mahdollisia poksahduksia pääse vahingoittamaan kaiuttimia. Nupin oikeaan kylkeen taas on asennettu tuuletin, joka pitää elektroniset komponentit riittävän kylmänä.
Markbassin vahvistimet ovat tunnettuja kevyestä painostaan, eikä R500 tee poikkeusta. Isoin rooli tässä painonpudotuksessa on firman käyttämällä nykyaikaisella virtalähteellä, jossa ei käytetä lainkaan perinteistä kookasta ja painavaa muuntajaa.

 

Teksti: Martin Berka, kuvat: Tommi Posa

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2008).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy