Nayteikkuna

Mesa Boogie Lonestar vie matkalle Kaliforniasta Texasiin

MesaBoogie_Lonestar_Riffi
 

MesaBoogie tuo kenties ensinnä mieleen paksun laulavan särön ja sen myötä musiikin tyyleinä fuusion, hevin, ’80-luvun poprockin särösoolot, Carlos Santanan, Californian, palmut... Vaan MesaBoogie Lonestar on kuitenkin paljon muutakin. Jo Lonestar-nimi johdattelee ajatukset Kalifornian rannoilta Texasin suuntaan ja edelleen juurihenkiseen maailmaan. Legendaarinen vahvistinvalmistaja lupaakin tuttujen Mesa-soundien ohella puhtaita Black Face -tyyppisiä sointimaailmoja sekä kevyempiä särösoundeja. Miten asian laita sitten on?

 

Lonestar poikkeaa jo ulkonältään perinteisestä MesaBoogie-linjasta. Tyylikäs ja huolellisesti tehdyn näköinen vahvistin se kyllä on, kuten Mesat yleensäkin. Vahvistin muistuttaa ulkoisesti kuitenkin aavistuksen Matchless-vahvistimia. Tyylikäs etukangas ulottuu kotelon puolivälistä alaspäin aivan Voxien ja Matchless -vahvistimien tyyliin. Ulkonäkö luo keskimääräistä laadukkaamman oloisen vahvistimen vaikutelman ja suorastaan houkuttelee kytkemään plugin kiinni.

Kombossa on kaksi 12 -tuumaista Mesan Black Shadow -kaiutinta ja kotelo on takaa avoin puolivälistä ylöspäin. Lonestar on melkoisen raskas, mutta tasamaalla roudausta helpottavat onneksi alle asennetut pyörät. Kansilevyn ainokaisen remmihantaakin lisäksi lootan päädyissä saisi olla kyllä vielä erikseen kunnon uppokahvat siirtelyä varten.

Etuasteessa on viisi 12AX7-putkea, ja pääteputkina sitten neljä 6L6 putkea, jotka voidaan myös vaihtaa niin haluttaessa EL34:iin tai 6V6:iin. Vahvistimen takaosassa on tätä varten kytkin, jolla valitaan sopiva bias sen mukaan, käytetäänkö 6L6- vaiko EL34-pääteputkia. Kokeilunhaluisille erittäin kätevä ominaisuus, ja kytkinkin on asennettu niin, ettei vahingossa menisi väärä asetus päälle.
Tehoa päätteessä on 100 watin verran ja se on puolitettavissa 50 wattiin. Erikoisuutena on se, että molemmille kanaville on erikseen oma tehon puolituskytkimensä. Puhtaalle kanavalle voi valita vaikkapa 100 ja särökanavalle 50 wattia.

Tasasuuntausputkena (rectifier) on 5U4, mutta tasasuuntaajaksi voidaan valita putken sijasta kytkimellä myös diodikytkentä tilanteen mukaan.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Jarmo Hynninen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy