Michael Manring – bassoa ilman rajoja

|
Image

Billy Sheehanin sanoin: basson  tehtävänä on antaa ajalle sävelkorkeus. 
Tämä päteekin hyvin useimpiin basisteihin, mutta sitten on vielä Michael Manring, joka sekä bändien kanssa että soolona soittaessaan löytää uniikkeja ilmaisutapoja. Melodiat, soinnut, rytmit, huiluäänet ja muuttuvat viritykset ovat kaikki mukana Manringin musiikissa.

Suomessa Manring on vieraillut muutamia kertoja ja kävi taas, Jan-Olof Strandbergin ja Paidarionin vieraana. Haastattelu tehtiin ennen keikkaa Espoon Sellosalissa, edelliseltä illalta oli takana jo yksi keikka Porvoossa ja tulossa bassoklinikka Helsingissä.

Kotisivusi on manthing.com. Onko koskaan kuulunut viestiä Marvel Comicsilta? [Yksi Marvelin vähemmän tunnettuja sankareita on Man-Thing, ja firmalla on tapana rekistöidä tuotemerkeiksi kaikki mahdollinen].

– Eipä ole vielä, mutta odotus jatkuu. Toivottavasti tarjoavat minulle paljon rahaa url:stani. Manthing on ollut lempinimeni jo pienestä pojasta lähtien, Manring naurahtaa.

Manringin soitossa usein kuuluva ominaisuus on huiluäänien käyttö: hän soittaa sekä melodioita että sointuja kokonaan huiluäänillä ja muutenkin laajentaa niillä soittimen äänialaa ja palettia.

– Huiluäänien ja ylä-äänien ymmärtäminen on minusta tärkeimpiä musiikillisia taitoja soittamisessa. Täytyy muistaa, että melkein kaikki kuulemamme on ylä-äänisarjaa ja itse perusäänen osuus soinnista on vähäisempää. Ylä-äänet ovat soundien keskeinen muodostaja ja teorioiden mukaan myös tonaalisuuden ja harmonian perusta.
Toinen erikoisuus on virityksen vaihtaminen kappaleen sisällä, usein myös sävelten soidessa.

Manringin soittotekniikassa on perinteisen sähköbasson käsittelyn ohessa paljon piirteitä akustisen kitaran ilmaisusta – oikea peukalo toimii molempiin suuntiin kuin plektra, sormet pyyhkäisevät rytmikkäitä rasqueadoja ja lisäksi peukalo tuottaa muita rytmisiä efektejä. Luonnollisestikin myös tapping kuuluu ilmaisukeinoihin, eikä melodian soittaminen bassolinjan ja harmonian päälle ole Manringille mitenkään tavatonta.

– Nimenomaan. Sähköbasso on edelleenkin uusi soitin ja vieläkin keksitään uusia tapoja käyttää sitä…
 

•••

Näin alkaa Timo Koskisen toimittama haastattelu, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 3/2018. 

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.