Nauhattomin sävelin

 

Leo Fender loi sähköbasson Precision-mallinsa myötä, jalosti sen linjoja Stingray-bassoa suunnitellessaan ja päätyi lopulta L-2000-malliin, joka sekin on jo ottanut paikkansa sähköbassojen historiassa eräänä merkkipaaluna. Nyt kyseinen soitin on saatavilla myös nauhattomana versiona.

 

Perusrakenne on sama kuin nauhallisessa L-2000-bassossa. Standard-version runko on leppää kun taas kalliimpi ns. Premium-viimeistely tehdään suosaarnista veistetyille rungoille. Kaula on karussa kalliomaastossa kovaksi varttunutta vaahteraa ja kiinnitys runkoon hoidetaan kuudella vankalla ruuvilla, joilla on kullakin oma erillinen aluslevynsä ruuvinkannan tukena. Itse kaulan profiili on aikojen saatossa koeteltu, tyypillinen ja leveähkö Precision-henkinen malli, mutta otelaudan loiva tai miltei olematon kaarevuus tuo mukanaan rahtusen uudempien aikojen vaikutelmaa soittotuntumaan.

Virityksen osalta G&L luottaa Schallerin erityistilauksena valmistamiin koneistoihin, joiden erikoisuutena on lentokoneissa käytettävästä, ja keveästä alumiinisekoituksesta valmistetut kielitapit. Toisessa päässä kieliä on sitten G&L:n oma jämäkkä talla, johon kielet myös kiinnitetään.

Varsinainen G&L-piirre on firman oma mikrofonisysteemi, jonka perustana on kaksi säädettävin napapaloin toteutettua ja sangen kookasta Tri-Tone-humbuckeria. Systeemin täydentävässä etuvahvistimessa on säädöt voimakkuudelle sekä vaimentava hanikka niin bassolle kuin diskantillekin. Kolmen pikkukytkimen avulla taas voidaan valita sopiva kytkentä humbuckereiden keloille (sarjaan, rinnan, puolitettuina) sekä etuvahvistimen toimintatapa (normaali, lisävahvistuksella, ohitus).

 

 

Oheinen teksti on alku artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy