Nexo 45N-12 – monitorointia uusin ajatuksin

|
Image
Image
 

Teksti: Lauri Paloposki

Line array oli periaatteena tunnettu ja jossain määrin myös hyödynnetty jo kauan ennen viimevuosien massiivista vyörytystä. Nyt Nexo todistaa etteivät summautumisilmiön edut rajoitu saliääneen vaan periaatetta voi hyödyntää myös monitoroinnissa.

Kakkuviipaleen muotoinen 45°N-12 on monikäyttöinen pe­li. Yksin kappalein se soveltuu käytettäväksi kuten mikä hy­vänsä lavamonitori, ja tarkasti suuntaavana niitä voi asetella la­valle tiuhempaankin ilman, että yhden muusikon kuuntelu häi­riytyisi naapurin erilaisesta miksauksesta.

Jos kaksi yksikköä sijoittaa poski poskea vasten, ne napsah­tavat toisiinsa kiinni kylkiin upotetuilla magneeteilla ja muo­dostavat yhtenäisen parin. Äänimaailma loksahtaa sekin yhtä tiiviisti yhteen: diskanttitorvi noudattaa jo itsessään line array -periaatetta, ja 12-tuumaisen kartioelementin eteen asennettu fyysinen ohjain pitää huolen akustisen summautumisen sovituk­sesta alemmalla kaistalla.

Kolme 45°N-12 -monitoria muodostaa sitten jo kattavan puolikaaren, joka sallii artistin liikkua varsin leveässä ja sau­mattomassa äänikeilassa. Kaiuttimeen sopii ottaa myös etäi­syyttä sangen huolettomasti, kantamaa keilan puitteissa riittää etäämmällekin.

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.