Orange – 50 vuotta värikästä soundia!

|
Image

Lars Mullen, kirjeenvaihtajamme Brittein saarilla, sai poikkeuksellisen tilaisuuden päästä vierailulle perinteikkään vahvistinvalmistajan aarrekammioon, johon koottu kokoelma sisältää vahvistimia firman alkuajoista asti, mukana myös erittäin harvinaisia malleja. Samalla aukeni mahdollisuus haastatella Orangen perustajaa, toimitusjohtajan roolissa yritystä yhä luotsaavaa Cliff Cooperia.  

 

Jos 1950-luku olikin ilmeeltään vielä mustavalkoinen, niin 60-luvun jälkipuolisko suorastaan räjäytti värit. Visuaalisesta ilmeestä tuli luonteva osa myös Orangen imagoa, jolla se yhtäältä sulautui 60-luvun lopun henkeen ja toisaalta erottui samalla kilpailijoistaan ulkoisesti.
Tarina alkaa svengaavan vuosikymmenen ytimestä, Lontoosta, jonka henkinen ilmapiiri vapautui hiljalleen sodanjälkeisestä harmaudestaan tehden tilaa uudelle kulttuurille sen kaikilla sektoreilla. Poppareiden ja rockareiden hiukset kasvoivat uusiin pituusennätyksiin, ja musiikki kukoisti mitä monimuotoisimmin rönsyin. Brittipop ja -rock olivat luoneet perustan vallanku-mouks-elle, joka imi pyörteisiinsä yhä uusia tulijoita.

 

Cliff Cooper, tuolloin nuori elektronikkainsinööri, eli keskellä suurta murrosta, uutta ajan soundia diggaillen ja palaen halusta perustaa oma musiikkiliike ja studio.
– Ei se helppoa ollut, Cooper muistelee.
– Mutta sain kuin sainkin lainattu 50 puntaa, joilla sain ensimmäisen liikkeeni avattua Lontoon New Compton Streetille, aivan keskelle Sohon hulinaa ja vilinää. Rakennus oli itseasiassa määrätty purettavaksi, joten vuokra oli mitätön eikä minulla muuhun olisi varaa ollutkaan. Paikka oli aivan kaameassa kunnossa ja vaikka miten koetimme kunnostaa ja puunata sitä, niin ihan kämäisenä se silti pysyi.

•••

Näin alkaa historiikkia värikkäämpi Orangen tarina, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 6/2018.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.