Pauliina Lerche - Karjalasta kajahtaa

|
Image
 

 

Mustahiuksinen nuori nainen haitari sylissään nousi suuremman yleisön tietoisuuteen Hectorin ja Pave Maijasen kiertuebändissä pari kolme vuotta sitten. Etnomusiikkipiireissä Pauliina Lerche on tunnettu monista bändivirityksistään paljon pidempään. Muusikon taival alkoi jo yhdeksänvuotiaana Värttinässä laulajana, viulistina ja kanteleensoittajana.

 

Heti alkuun Pauliina Lerche innostuu kertomaan yhdestä viime aikojen tähtihetkistään. Hectorin ja Paven rundilla haitaristin hymy kuulemma venyi korviin asti aina, kun sai lavalla polkaista haitarilla käyntiin Lähtisitkö-biisin kuuluisan reggae-takapotkun. Paven suurinta hittiä kun oli tullut diggailtua hillittömästi jo varhaisteininä kahdeksankymmenluvun puolivälissä.
Lerchen ensikosketus ammattitason rock/jazz-soittoympäristöön tuli jo viitisen vuotta ennen Hectoria ja Pavea. Työnantajaksi osoittautui silloinkin lapsuuden idoli. Helsinkiin opiskelemaan muuttaneelle maalaistytölle avautui tilaisuus lähteä tuuraamaan Maria Kalaniemen haitaritonttia Vesku Loirin bändissä Rurja-albumin aikoihin.

– Olen alun perin viulisti, aloin soittaa nelivuotiaana. Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla vaihdoin pääsoittimeksi haitarin, ja kun minua pyydettiin Loirin bändiin se tuntui siinä vaiheessa liian isolta palalta, Lerche muistelee.
Pauliina Lerche – tuolloin vielä Luukkanen – oli pyyntöä yön yli pohdittuaan jo päättänyt kieltäytyä. Kun Loirin kapellimestari Peter Lerche tuli tuomaan Rurja-levyä, Pauliina ei kehdannut kieltäytyä päin naamaa, kun ”kuuluisa muusikko on ajanut takiani tänne asti”.

Onni ettei tullut kieltäydyttyä, sillä Rurja sattui olemaan kansanmusapoljentoinen levy, josta Pauliina hetken pyöriteltyään innostui niin paljon, että kieltäymys kääntyi päälaelleen: oli suorastaan pakko päästä mukaan!
Vajaan kymmenen vuoden takaisesta sattumuksesta on siinnyt montakin asiaa, kuten useita bändiprojekteja sekä yhteinen taival niin ammatti- kuin siviilielämässäkin kitaristi Peter Lerchen kanssa.

Oheinen teksti on katkelma artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 6/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.