Pelti kerrallaan

 

 

Maailmalla törmää toisinaan kiinnostaviin symbaalimerkkeihin joista ei Suomessa aina tiedetä juuri mitään. Amedia on yksi vähän tunnettu ja toistaiseksi pieni mutta kasvua tavoitteleva turkkilainen käsityöpaja. Nyt kun merkille ilmaantui kotimainen maahantuoja, Riffi päätti ottaa pelleistä mittaa.

 

Monien kaltaistensa tavoin turkkilainen Amedia tekee kaikki symbaalinsa perinteisellä valureseptillä käsityönä. Tällä pajalla taotaan pelti kerrallaan.
Kun talo valmistaa peräti pariakymmentä toinen toistaan eksoottisempaa peltisarjaa, on valikoimaa runsaudenpulaksi asti. Löytyy perinteistä, osasorvattua ja kokonaan sorvaamatonta, hiottua ja hiomatonta. Tieteellisen tasapuolinen otanta moisesta kirjosta olisi tässä palstatilassa sula mahdottomuus, joten ensitapaaminen Amedian kanssa toimitettiin hyväksi havaitussa mutu-hengessä.

Kokeiluun napattiin kolme keskeistä sarjaa: jazz-pitoinen Ahmet Legend, kovempaan käsittelyyn tarkoitettu Vigor Rock sekä keskitien perusvertailukohdaksi konstailematon turkkilainen Classic-sarja. Näitä sparrattiin lisäksi muutamilla spesiaalisarjojen peltiyksilöillä.

Klassisesti turkkilainen

Classic-perussarjasta saatiin kokeiltavaksi soinniltaan Zildjian K-tyyppiseen maastoon asettuvia Thin-luokan peltejä. Yhtään komppipeltiä ei kattaukseen valitettavasti kuulunut, mutta aksenttisymbaalit osoittautuivat lupaaviksi.
Kahden tuuman välein jaotellun kolmen crashin sarjalla hoitaisi mainiosti mitä moninaisimmat peruskeikat. Kolmikon pienin, 14-tuumainen oli oiva hissuttelukeikan aksenttipelti, eikä liian splashimaisesti lätsähtävä. 16- ja 18-tuumaiset ovat kerrassaan tasapainoisia jokapaikan peltejä, ja pienemmässäkin oli tummaa alakertaa mausteena. Isommassa sointi oli täyteläisempi, ja plussana mainittakoon ettei pelti vaatinut hakkaamista soidakseen miehekkäästi. Koko setti oli käsityöksi tasalaatuinen ja kuin samasta puusta – siis pronssista – veistetty.

 

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 6/2008).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy