Pro Tools M-Powered: Uutta voimaa äänittäjälle

 

 

Pro Toolsin räätälöinti M-Audion äänikorttiperheen käyttöön on musiikkiteknologian alalla vuoden iloisimpia uutisia. Uusi raudan ja softan liitto tarjoaa erinomaiset eväät ammattimaisen äänitysjäljen aikaansaamiseksi. Ja edullisemmin kuin koskaan.

 

Selkeä, perinteistä äänittämisen ja miksaamisen logiikkaa kunnioittava Pro Tools saattaa hyvinkin olla perustelluin vaihtoehto, kun pohditaan siirtymistä nauhurista tai itsenäisestä kiintolevytallentimesta tietokoneäänityksen pariin.
Hintapolitiikka vain tuppaa nousemaan Pro Toolsin hankinnan esteeksi ainakin harrastajakehissä. Digidesignin harrastajaluokan tarjonta Mboxeineen alkaa vaatimattomine liitäntöineen olla vanhentunutta, ja kohtuuhintaluokassa onkin ollut monen boksin mentävä aukko (joskin juuri lehden mennessä painoon Digidesign ilmoitti julkaisevansa päivitetyn Mbox 2 -sovittimen).

Aukkoa paikataan nyt yhteensopivuudella M-Audion laitteisiin, joista peräti kymmenkunta Audiophile-, Delta- ja Firewire-sarjan äänikorttia ja muunninboksia osaavat hyödyntää niitä varten räätälöityä Pro Tools M-Powered -ohjelmaversiota.
Pro Tools M-Powered -ohjelmisto noudattelee toiminnoiltaan Digidesignin omista harrastaja- ja puoliammattilaitteista tuttua Pro Tools LE:tä, joten uutuussoftan käyttöliittymä ja ominaisuuslista on LE:tä kokeilleelle välittömästi tuttu.

Tärkeimpänä erona LE:hen on, että siinä kun Pro Tools LE ostetaan suoraan jonkun Digidesignin raudan (Mbox, Digi 002 tai 002 Rack) kanssa, M-Powered -softan voi hankkia edullisesti sellaisenaan, jos sattuu ennalta omistamaan M-Audion äänikortin.
Ja vaikkei M-Audion tuotteita ennestään omistaisikaan, ruhtinaallinen valikoima erilaisin liitinkokoonpanoin varustettuja muunninbokseja tarjoaa Pro Toolsin hankintaa pohtivalle valinnanvaraa nyt ihan toiseen malliin kuin aiemmin.

Raituri ja mikseri
Ohjelmassa itsessään ei ole eroa Digin raudan kanssa käytettävään Pro Toolsin kevytversioon. LE:n tapaan M-Powered pystyy äänittämään ja toistamaan samanaikaisesti 32 audioraitaa 96 kilohertsin näytetaajuudella, 16- tai 24-bittisenä. Viimeksi mainittua bittisyvyyttä suositellaan, jos on oletettavissa että materiaalia tullaan jälkikäsittelemään vähänkin reippaammin.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 6/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy