Propellerheads Reason 2.5 -työasemasofta

 

Potkurimyssyt Ruotsista ilmestyivät maailmankartalle aikoinaan ReBirth RB-308-ohjelmallaan, joka nerokkaasti simuloi Rolandin TB303-bassosyntetisaattoria sekä TR808/909–rumpukoneita. Virtuaaliteknologian kehittyessä reaaliaikaisesti soitettavaksi ReBirth itse muuttui vintagesoftaksi. Potkuri ei ole pysähtynyt, vaan uudenlainen softatyöasema REASON osoitti uutta suuntaa muille ohjelmavalmistajille. Reason on nyt saavuttanut versionumeron 2.5.

 

Reason on ohjelmallisesti toteutettu, sekvensserillä varustettu virtuaaliräkki, johon voi kasata erilaisia reaaliaikaisesti tai sekvensserillä ohjattavia virtuaalilaitteita niin paljon kuin tietokoneen tehot antavat periksi. Ohjelmassa on luonnollisesti mahdollista määrittää paljonko se käyttää tietokoneen prosessorin tehosta.

Laitteita on tarjolla perinteisestä mikseristä, syntikoista ja efektimoduuleista aina huippuluokan sampleriin asti. Räkin voi myös kääntää näytöllä, jolloin laitteiden takana olevia johdotuksia voi muuttaa tarpeen vaatiessa. Nämä kytkennät ohjelma tekee automaattisesti laitteiden kokoamisjärjestyksen mukaisesti. Virtuaalivermeet johdotuksineen ovat todellisten laitteiden kaltaisia, hauskoin pienin yksityskohdin varustettuna. Realimaailman askien kanssa puuhasteille ohjelman opettelussa ei olekaan vaikeuksia ja haluttuja laiteyhdistelmiä syntyy nopeasti.

Itseni kaltaiselle vannoutuneelle ReBirth-käyttäjille uusi Reason oli aluksi varsin outo lintu. Siihen ei voinut aiempaan tapaan tehdä tai imuroida uusia moduuleita sampleineen ja grafiikoineen. Pois jäi samalla sekin lysti, kun näitä luomuksia sitten edelleen vaihdettiin käyttäjien kesken valmistajan kotisivujen välityksellä. Muutos heijastaa kuitenkin sitä tosiseikkaa, että harrasteohjelmaksi luettavan ReBirthin valmistaja olikin pukannut maailmalle tällä kerralla täysin ammattityöskentelyyn soveltuvan, monipuolisen työkalun.

Perussekvensseri

Ohjelman sekvensseri ottaa hetken aikaa opiskelun merkeissä. Sen käyttöliittymä ei olekaan muiden räkkiin sijoitettavien kamppeiden kaltaisesti minkään laitteen näköinen, vaikka se oletuksena avautuukin räkin alaosaan ikäänkuin osana sitä. Käyttöliittymältään se on graafinen tietokoneohjelmaikkuna muistuttaen hiukan ensimmäisiä midi-sekvensseriohjelmia. Sekvensserin ja räkkilaitteiden välillä voi vuorotella esimerkiksi sulkemalla sekvensserin kokonaan pois näytöltä räkin ruuvaamisen ajaksi.

Päivitykset ovat tuoneet sekvensserin käyttöön merkittävän parannuksen, koska versiosta 2.0 alkaen sen on voinut erottaa omaksi ikkunakseen. Tämä helpottaa elämää erityisesti niiden onnellisten osalta, joiden tietokone on varustettu kahdella näytöllä.

Oheinen teksti on ote Pasi Pajasen kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetussa versiossa.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Pasi Pajanen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy