Radar [Reidar], pohjoisen poika

|
Image
  Pohjois-Amerikasta eli tarkemmin sanoen Kanadasta tulee uusi 24-raitainen kovalevytallennin Radar, joka tosin on jo aiemmin tunnettu nimellä Otari Radar. Nyt, kun vanhempien japanilais-kanadalainen liitto on kariutunut, tuote on vihdoin päässyt julkisuuteen omalla nimellään. Jukka Laaksonen on tutkalla. 

Alkuun ripaus historiaa lienee paikallaan. Radar-systeemiä valmisti alun perin 1991 perustettu kanadalainen Creation Technologies -yhtiö, jonka ensimmäinen tuote, työasema Radar 1 esiteltiin 1994. Markkinoinnin tehostamiseksi Creation Technologies liittoutui japanilaisen Otarin kanssa, joka alkoi huolehtia Radarin myynnistä maailmalle. Radarin tuote-edustuksesta tehty sopimus Otarin kanssa lakkasi viime vuonna, ja samalla Radar-tuotelinjasta vastaava väki irtosi omaksi yhtiökseen, jolle annettiin nimeksi iZ. Yhtiö valmistaa ja markkinoi Radaria, jonka nykyinen versio on nyt kokeilussa käynyt 24-raitainen Radar. 

Nimi Radar on lyhenne sanoista Random Access Digital Audio Recorder ja sellaisena se toimii samaan tapaan kuin jatkuvasti yleistyvät, audion tallennukseen ja muokkaukseen tehdyt tietokoneohjelmat. Radarilla voi siis äänittää yhdelle tai 24 raidalle, leikata, siirtää, kopioida, insertoida, perua editoinnin jne, kuten tietokoneellakin. Radarkin itse asiassa on tietokone, joskin sen käyttöjärjestelmä (BeOS) on erilainen kuin audion tallennukseen yleensä käytettävissä tutuissa Windows- tai Macintosh-koneissa. Myös kauko-ohjaimen ulkonäkö muistuttaa enemmän perinteisen moniraitanauhurin kuin tietokoneen käyttöliittymää. Se, että Radarinkin sisuksissa pyörii tietotekniikkaa, tulee kuitenkin ilmeiseksi viimeistään silloin, kun laitteeseen kytketään mikä tahansa ulkoinen monitori (SVGA), jolloin aaltomuodot pomppaavat ruutuun. 

Itse keskusyksikkö on kolmen räkkiviipaleen kokoinen, erittäin painava (20 kg) ja erittäin äänekäs (tuulettimen käyntiääni on 50 dBA metrin etäisyydellä). Näin ollen ainoa keino saada tarkkaamo tarpeeksi hiljaiseksi on asentaa Radarin keskusyksikkö äänieristettyyn umpiräkkiin tai kokonaan toiseen huoneeseen seinän läpi vietävien pitkien kaapeleiden avulla. Testikoneen viiden metrin pituiset johdot olisivat kyllä riittävät jo aika moneen tilaan.

Oheinen tekstinäyte on ote Jukka Laaksosen kirjoittamasta Radar24-kovalevytallentimen testistä, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetusta numerosta 2/2001.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.