Nayteikkuna

Rock muuttuu. Stratocaster pysyy.

Fender_Stratocaster_50th_Anniversary_Riffi
 

Rockmusiikki syntyi ja jäi maailmaan viitisenkymmentä vuotta sitten. Tässä aikamäärittelyssä ei ole syytä olla turhan tarkkana, musiikkihan on aina elänyt jatkuvassa kehityksessä ja pohjat rockin läpimurrolle oli rakennettu pitkän ajan kuluessa ja usean musiikkityylin myötävaikutuksella. Yhtä kaikki, rock ’n’ roll pääsi vauhtiin 1950-luvun alkupuoliskolla ja tuolla Alan Freedin lanseeraamalla nimellä se on tunnettu vuoden ’51 tienoilta alkaen. Rockin jakautuminen lukemattomiin alalajeihin jatkuu yhä.

Eräs tärkeä tekijä on ollut mukana kuvioissa likimain yhtä kauan kuin rockia on soitettu, ja siinä missä ensimmäisten uranuurtajien kaarti alkaa jo harventua, tämä tekijä on edelleen vahvoissa voimissa ja on sen myötä juhlinut tänä vuonna omaa 50-vuotista taivaltaan. Kyseessä on tietenkin Fender Stratocaster, tuo vartalon luontevimmaksi jatkeeksikin luokiteltu sähköistetty kitara. Stratocasterilla on ollut puolen vuosisadan aikana monin verroin panosta annettavana kaikentyylisen rockin – ja musiikin yleensäkin – soittamisessa, hittilevyillä ja keikoilla, tunnettujen ja tuntemattomien muusikoiden käsissä.

Klassikko syntymästään lähtien

Stratocaster on menestynein konsepti sähkökitaroiden historiassa. Se ei kuitenkaan ole ensimmäinen laajamittaiseen sarjavalmistukseen päässyt umpirunkoinen. Sitä lanseerattaessa Fenderillä itsellään oli jo parin vuoden kokemus Telecasterista ja Esquiresta ja pitkäikäiseksi klassikoksi ajan mittaan muodostuva Gibson Les Paul oli sekin ollut tuotannossa vuodesta ’52. Telecasterin valmistamisessa oli otettu käyttöön autoteollisuuden inspiroima toimintatapa: hajautetaan osien tekeminen tehtaan erillisille yksiköille, käytetään hyväksi koneita ja automaatiota ja kootaan lopullinen tuote valmiiksi vasta prosessin lopuksi. Kokoamiseen tarvittava työkalu oli pääasiassa ruuvimeisseli, sillä Fender oli omaksunut aikaa, vaivaa ja kustannuksia säästävän menetelmän kiinnittää soittimen kaula ja runko toisiinsa pulteilla, kun samaan aikaan kilpailija Gibson sovelsi klassisen soitinrakennusperinteen mukaista kiinnitystapaa liimaamalla.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Timo Koskinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy