Nayteikkuna

Roland Gaia SH-01 – valkoista analogimallinnusta triplana

 

Rolandin uutukainen virtuaalianalogien maailmassa on kolmen äänigeneraattorin ja oktaavin Gaia SH-01. Luonteva käyttökokemus ja tuttu soundipolitiikka tyydyttävät perustarpeet, mutta onko laitteesta todelliseksi synteettisen ilmaisun keihäänkärjeksi?

Rautapuolen virtuaalianalogien markkinatilanne on haastava. Softasyntikat tarjoavat murto-osan hinnalla usein monipuolisemman synteesikoneiston, eikä äänenlaadussa ole mainittavaa eroa. Tällöin erottaviksi tekijöiksi jäävät hands on -käyttökokemus, keikkatilanteen vaateet ja rautasyntikan asema jonkinlaisena design-esineenä. Viimeisin on makukysymys, mutta mielestäni Gaia luovii retroestetiikan maastossa kivannäköisesti.

Suoraa ja helppoa käytettävyyttä Gaiassa on ainakin haettu: lähes jokaiselle toiminnolle on nappulansa eikä tavanomaista pientä LCD-näyttöä ole ollenkaan. Osa säädöistä vaatii shift-nappulan käyttöä, jolloin myös manuaalia joutuu hieman lehteilemään. Ohjekirjaseen perehtyminen on muutenkin suositeltavaa, sillä esimerkiksi joidenkin modulaatiomahdollisuuksien yksityiskohdat eivät suoraan paneelista valkene.

Laite on kevyt ja toimii myös pattereilla. Edellisistä ei kuitenkaan seuraa lelumaisuutta, vaan masiinan rakenne on kuoren, liukujen ja potikoiden osalta jämäkkä. Koskettimien määrä on luonnollisesti eräänlainen kompromissi: sen minkä soitettavuudessa häviää, sen koossa voittaa. 
 

 HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

 

 

 
   

 

03.12.2010
|
Pauli Komonen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy