Roland JV-1010 – kun pieni on suurta

 

Kun tarpeen on saada partituuri soimaan tai työstää demoja kuuntelukelpoiseen muotoon, ei tarvita välttämättä tonneittain ohjelmoitavuutta ja valtavasti realiaikaisia kontrollereita. Silloin kaivataan laadukkaita perussointeja helposti hallittavassa muodossa.

Roland JV-1010 on suunniteltu juuri tällaiseksi tietokoneen kumppaniksi ja tavanomaisten MIDI-porttien lisäksi takalevystä löytyy suora sarjaliitäntä Macille tai pc:lle. Tietokoneistettuun toimintaan sopii mainiosti sekin, että kaikki sointien muokkaukseen ja ohjelmointiin liittyvä puuha tapahtuu erillisen, myyntipakkaukseen kuuluvan Sound Diver -ohjelman avulla. Kokeilussa käväissyt moduuli saapui kuitenkin toimitukseen ilman tätä oheisohjelmaa, joten ei siitä sen enempää tässä yhteydessä.

Äänen perusyksikkö on JV-1010:n tapauksessa nimeltään Tone ja käytännössä puhutaan silloin yhdestä soivasta aaltomuodosta. Enimmillään neljä tällaista Tonea muodostavat yhdessä Patch-nimisen kokonaisuuden, joka on sitten jo soitettavissa oleva sointiohjelma.

Kun halutaan soittaa samaan aikaan useita eri Patch-ohjelmia, siirrytään seuraavalle hierarkian tasolle, jonka nimi on Performance. Kyseessä on monisointinen eli multitimbraali kokonaisuus, jona kullakin itsenäisellä osasella on oma MIDI-kanavansa. Samanaikaisesti voi olla käytössä 16 eri sointiohjelmaa, joista 15 on lajiltaan juuri Patch-tyyppiä. Se kuudestoista osanen on niin kutsuttu Rhytm Set, joka nimensä mukaisesti koostuu lyömäsoitin ja rumpusoundeista.

Pankki on ystäväsi

Nimittäin soundipankki, joita rasiasta löytyy peräti seitsemän kappaletta. Sound Diver -ohjelman avulla pääsee käsiksi muunneltavan User-pankin tarjoomuksiin, joita on soittajan hypisteltäväksi 128:n Patchin verran. Viisi seuraavaa pankkia (Bank A-E) ovat vermeen pysyvässä muistissa ja niiden holveista löytyy 640 erilaista sointiohjelmaa. Näiden kaikkien jatkeeksi löytyy vielä liki saman verran eli 512 ohjelmaa Session-pankista, joka ammentaa antimensa suoraan myllyyn asennetusta SR-JV80/09-kortista. Kaiken kaikkiaan musikantilla on käsissään siis 1 280:n ohjelman kirjasto ja jos lisää kaivataan, niin sekin onnistuu sujauttamalla vermeen sisuksiin vielä omaan makuun sopiva lisäkortti.

Riemun rytmittämistä varten on kuhunkin pankkiin isketty mukaan kaksi lyömäsoitinsatsia. Poikkeuksen tekee Session-pankki, josta erilaisia poljennon jäsentäjiä löytyy peräti kahdeksan kattauksen verran.

Yksittäisistä sointiohjelmista sommiteltuja Performance-settejä on laadittu valmiiksi 64 variaation verran ja tilaa on varattu myös 32 musikantin omalle koostelmalle. Performancen kutsuminen esiin vaatii kuitenkin MIDIn tai Sound Diverin käyttöä. Tilapäisesti voi käyttöön koota mielensä mukaisen performance setin myös etulevyn näppäimillä, mutta ellei luomustaan vaivaudu tallentamaan Sound Diver -ohjelman avulla, häviävät asetukset virtakytkintä painettaessa.

Kohde etsimessä

Oikean ohjelman haku näin valtavasta tarjonnasta kaipaa jonkinlaisen apuvälineen ja sellainen onkin tarjolla. Ohjelmat on nimittäin merkattu pienellä tunnisteella, joka kertoo mihin kategoriaan sointi on luokiteltu. Piano-tyyppiset soundit, mattosoinnit ja etno-peräiset äänimaisemat ovat esimerkiksi kukin helposti selailtavissa näiden luokittelutunnisteiden avulla. Näköhavainnon tueksi on lisäksi mainio Preview-toiminto, joka voluumihanikkaa painettaessa päräyttää ilmoille pienen pätkän musiikkia kyseisellä soundilla ilmennettynä.

Perussointien mausteeksi Roland on liittänyt kolme erillistä efektiprosessoria, joiden avulla sointiin saa samanaikaisesti stereo-choruksen, tilakaiun sekä vielä jonkin 40 valinnaisesta tehosteohjelmasta.

Kun kaikki ohjelmointihässäkkä on siivottu laitteen itsensä ulkopuolelle, on tavanomainen käyttö sitäkin yksinkertaisempaa. Juttuun pääsee kiinni nopeasti ja perusoperaatiot luonnistuvat vaivatta.

Värikästä ääntä

JV1010:n tarjoama äänimaailma on laaja ja värikäs. Akustiset soittimet pianosta puhaltimiin ja jousiin saakka ovat edustettuina monin hienoin variaatioin. Sähköosasto on sekin kattava ja laadukas. Mukaan mahtuu erinomaisia urkuja leslie-simulaatioineen, upeita sähkökitaran soolosointeja ja kunnon synakamaa vanhojen Juno- ja Jupiter-soitinten malliin. Kun mukaan lasketaan myös kautta linjan onnistunut lyömäsoitinten edustus, voi hyvällä syyllä todeta, että kyllä löytyy pienestä purkista värikästä soitettavaa! Eikä mukaan ole survottu väkisin laimeita tai toissijaisia sointeja, vaan pakettiin on pantu silkkaa käyttökamaa. Teknisesti soinnit ovat valmistajansa kunniakkaan historian arvoisia ja jos tavanomaisimmat modulaatiokonstit ovat musikantin hyppysissä, saa jo tällä yhdellä moduulilla todella eläväistä jälkeä aikaan.

Tietokone ja JV - se taitaa olla siinä?

Mikäli haussa on sopiva tulostin MIDI-partituurien ja demojen äänestämiseen, on JV-1010 todella vahvoilla. Puolen räkkiyksikön kokoinen loota mahtuu ahtaampaankin työpisteeseen ja sarjaliitäntä sopii sekä Macin että pc:n kumppaniksi.

Äänipuoli kattaa kaikki yleisimmät tarpeet ja laatu riittää vaativaankin kuunteluun. Polyfonia venyy sekin sangen tuhdin satsin soittamisen, eikä raja tule aivan pienen sovituksen edessä vastaan.

Käyttö on sopivan simppeliä ja kun hintakin on sopusuhtainen, voi tätä moduulia pitää kaikin puolin onnistuneena työnäytteenä tekijältään.

Roland JV-1010
MIDI-ohjattava äänimoduuli
• 1152 ROM-ohjelmaa
• 128 RAM-ohjelmaa
• 18 lyömäsoitinsatsia
• tilaa kahdelle musikantin laatimalle lyömäsoitinsatsille
• korttipaikka SR-JV80-sarjan laajennukselle
• GM-yhteensopiva
• 64 tehtaan laatimaa Performance-ohjelmaa
• tilaa 32:lle musikantin Performance-ohjelmalle
• Preview-ennakkokuuntelu sointiohjelmille
• stereo chorus
• reverb
• multiefekti
• stereolähtö, kuulokeliitäntä
• MIDI In/Out/Thru
• toimitetaan Sound Diver -ohjelman kera

Hinta: 3 850 mk
Lisätiedot: Roland Scandinavia
Tietoa verkosta: www.roland.fi

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/1999).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 
 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy