Nayteikkuna

Roland SA300 – äänentoistoa kaikille

 

 

Roland SA300 on kätevä nelikanavainen pienois-PA, muutamalla kaikutehosteella kruunattuna. Systeemin voi edistyneen kierronpoistonsa ansiosta sijoittaa lavalla jopa mikrofonin taakse, jolloin tuhdista soundista nauttivat samalla sekä kuulija että esittäjä.


SA300 on mielenkiintoinen vaihtoehto trubaduurin tai pienen ryhmän äänentoistolaitteistoksi esimerkiksi pub- tai kuppilakeikalle. Ja mikseipä se kävisi suuremmalla lavalla vaikka yhden tai muutamankin soittajan henkilökohtaiseksi lavavahvistimeksi. Esimerkiksi tyypilliset folk- tai kantribändin soittimet akustisista kitaroista banjoihin ja mandoliineihin voisivat hyvinkin tulla vahvistetuiksi tällaisen systeemin kautta.
Ulkoisesti SA300 on tuttua Rolandia. Hillitty kokonaisuus muodostuu mikserivahvistimesta ja sen tueksi suunnitellusta subbas-kaapista. Mikseriosassa on kevyempää käyttöä varten jo itsessään kaksi 6,5-tuumaista koaksiaalielementtiä ja tanakampaa alkertaa saa erillisestä 12-tuumaisella bassoelementillä varustetusta komerosta.
Kaksiosainen paketti yllättää keveydellään – näitähän roudasi aivan mielellään. Valmistajan mukaan keveydestä saadaan kiittää kaiutinelementtien ja virtalähteiden toteutusta.
Yhdistelmän rakenne on keikkailua kestävää sorttia, mutta ei poista järkevän kuljetuskoteloinnin perusteita.

Laulavan soittajan taustavoima
SA300 tarjoaa neljä pelkistettyä kanavaa, joissa on säädöt volumelle ja efektin määrälle. Mausteita on yhteensä kaksi: kaiku ja viive. Kahden ensimmäisen kanavan efektipotentiometrin kääntyessä puoleen väliin vaihtuu kaiku viiveeksi. Kanavien 3–4 potentiometri tarjoaa sitten pelkkää kaikua.
Kanavilla 1 ja 2 on hitusen runsaampi ja kenties instrumenttien vahvistukseen soveliaampi kattaus. Niillä voi käyttää soinnin höysteeksi myös Voice Enhancer -nimistä toimintoa, jolla ääneen saa lisää preesensiä ts. kirkkautta ylärekisteriin.
Kaikissa kanavissa on Neutrikin kombo-mallinen XLR/jakki-tulo mikrofonille ja sen vaihtoehdoksi vielä jakein toteutetut stereotulot linjatason signaaleille. Mikrofonille saa 48V phantom-virtaa kanavissa 3 ja 4.

 

Teksti: AJ Syrjänen, Kuvat: Tommi Posa

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 7/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
AJ Syrjänen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy