Nayteikkuna

Rummut talteen Mirin malliin

Miri studiossa
 

Miri Miettinen ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Herra on kotimaisille musiikinystäville tuttu jo 1980-luvun alussa aloittaneesta Broadcast -yhtyeestä ja mainetta niittäneen rumpalin soittoa on vuosien varrella kuultu niin tv:ssä kuin teatterissa lukuisien tähtiartistien levyistä puhumattakaan. Tällä hetkellä monenlaisissa kokoonpanoissa viihtynyt ja ahkerana sessiorumpalina kunnostautunut kannuttaja soittaa useiden muiden projektien lisäksi vakituisesti Ben Granfelt Bandissa.

Lukemattomia tunteja studioissa uransa aikana viettänyt Miri kertoo aina olleensa rumpujen soittamisen lisäksi kiinnostunut myös niiden äänittämisestä. Nykyisin hän pyörittääkin soittohommien ohella Virkkalassa Sound Factoryksi ristittyä studiota yhdessä Kimmo Lehtiön ja Tipe Johnsonin kanssa.
Tuttu studioympäristö on tarjonnut mainiot puitteet myös oman rumpusoundin tinkimättömään hiomiseen ja ennakkoluulottomiin äänityskokeiluihin. Mirin rautaisesta kokemuksesta rumpujen ja studiolaitteiden parissa pääsevät nauttimaan nyt myös Riffin lukijat, miehen lupautuessa jakamaan vuosien varrella kertynyttä tietouttaan rumpuäänityksen jalosta taidosta.

Rumpuäänityksessä Miri kertoo pitävänsä erityisen olennaisena sitä, että useallakin mikrofonilla taltioidun setin stereokuva saadaan pysymään terveenä ja eheänä. Lopullisessa miksauksessa bassorumpu ja virveli panoroidaan yleensä keskelle stereokuvaa, mikä Mirin mukaan ei tuota ongelmaa lähimikitettäessä, mutta kun koko setin ja ympäröivän tilan soundia taltioivat ambienssimikrofonit asetetaan suoraan setin eteen, syntyy ongelmia.

– Olen huomannut, että jos teen ambienssimikityksen suoraan rumpusetin edestä, ovat virveli ja bassorumpu stereokuvassa eri kohdilla, eikä kumpikaan keskellä. Ne kuuluvat silloin eri mikeistä, mikä sotkee stereovaikutelmaa. Ilmiö on kyllä ihan itsestään selvä, sillä onhan oikeakätisesti soittavilla rumpaleillakin bassari aina oikealla korvalla, vaikka he istuvat setin keskellä.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Pekka Nurmi
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy