Salkkumiehen soitin

 

Teksti: Tommi Saarela

Octapad mullisti elektronisten lyömäsoitinten maailman jo neljännesvuosisata sitten. Alkuperäinen ”keittolevy” avasi rumpaleille ja lyömäsoittajille ensimmäistä kertaa kompaktin pääsyn elektroniseen soundimaailmaan, kätevästi yhdessä salkun kokoisessa laitteessa. Vuonna 1985 julkaistusta Octapad Pad-8:sta tulikin ensimmäinen laajempaan käyttöön levinnyt monialustainen midi-lyömäohjain.
Tuli muuten tuolloin hankittua mainittu ihmelaite, olihan se ajan todellinen läpimurto. Sitten kehittyneempien kirittäjien ilmaantuessa tyrkylle Pad-8 lähti vaihtoon, sillä kahteen suoraan riviin ladotut neliskulmaiset läpyskät eivät rumpalin liikeratoihin pidemmän päälle toimineet, ja kivikovat alustatkin alkoivat särkeä ranteita.

Saman vuosikymmenen lopussa julkaistiin laajemmalla muistilla päivitetty Pad-80, mutta edelleen kyse oli pelkästä ohjaimesta, johon soundit otettiin esimerkiksi rumpukoneesta tai syntikasta.

Myöhemmin julkaistu SPD-sarja toi soundit itse laitteeseen, sitten rintamalla hiljeni.
Uudelle tuhatluvulle tultaessa sähköinen perkussiomaailma on kehittynyt aika tavalla sitten kahdeksankymmenluvun, joten Rolandin ajoitus taitaa osua kohdalleen. Aika on kypsä Octapadin uudelle tulemiselle.

Lue arvio tänä keväänä Frankfurtin messuilla julkistetusta SPD-30-ohjaimesta Riffin painetusta lehdestä numero 4/2010.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla. Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 
   

 

10.06.2010
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy