Nayteikkuna

Seymour Duncan Pickup Booster – lisää potkua polkaisulla

Seymour Duncan Pickup Booster
 

Laadukkaiden kitaramikkien valmistajana tunnettu Seymour Duncan on tehnyt uuden aluevaltauksen erityisesti yksikelaisille mikrofoneille suunnitellulla Pickup Booster -pedaalillaan. Nimikin jo kertoo mistä on kyse: kertapolkaisulla saa kitaran signaaliin lisäpotkua jopa huikeat 26 desibeliä. Eikä hupi ole ainoastaan siinä – kansilevyn liukukytkimellä voi valita jonkin kolmesta eri sävystä, joilla sointiin saa uutta ilmettä.

Muotoilultaan varsin perinteinen Seymour Duncan Pickup Booster on rakennettu tukevaan metallikoteloon, joka kestänee keikkailun koettelemukset nurkumatta. Voimakkuuden lisäys on säädettävissä täysin portaattomasti potentiometrillä ja päälle sekä pois loota polkaistaan jämäkän jalkakytkimen avulla. Mainitut kolme eri sävytarjokasta löytyvät liukytkimen avulla ja valittavissa ovat vanhan ajan humbucker, neutraali boosti (joka säilyttää mikin ominaissävyn) sekä uudenaikainen humbucker. Sävytyksen ideana on, että pedaali siirtää yksikelaisen mikrofonin luontaista resonanssipiikkiä toiselle taajuusalueelle ja näin soundi muistuttaa enemmän humbuckeria.

Vanhan ajan humbucker

Kokeilin masiinaa Fenderin perus-Straton kanssa ja G&L Asatilla (Telecaster-tyyli). Aloitin tutkinnan vanhan humbuckerin sävyllä ja Stratolla. Olisihan se oivaa, jos em. kitarasta saisi esiin Les Paul -tyylisen soundin pedaalilla. Haeskelin kaulamikillä pehmeää jazz-tyylistä soundia, johon humbucker olisi perinteisesti sopivampi kuin straton yksikelainen. Ja kyllä Duncanin boosteri vei soundia pehmeämpään ja paksumpaan – siis humbuckermaiseen suuntaan. Tulos ei ollut ihan ehtaa humbucker-kamaa samanlaisella realismilla kuin esimerkiksi Line 6:n mallintavassa kitarassa on aistittavissa. Kuitenkin pedaalin avulla löytynyt soundi oli mielestäni oivallinen täydennys, jolla stratosta löytyi pehmeämpää ja paksumpaa puhdasta sointia. Sama havainto päti myös G&L:llä soitettaessa.

Oheinen ote on lainaus Jarmo Hynnisen kirjoittamasta testiartikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 3/2003. 


 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Jarmo Hynninen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy