Soittaja, sopimukset ja suuret setelit

|
   

Teksti: Juuso Rantasalo
Kuva: Pekka Väänänen

 

Osa 1: levytyssopimukset

"Artisti maksaa" on hupaisa heitto, jonka taustalla on ripaus totisinta totta. Jottei oppirahoja tarvitsisi kumminkaan aina maksaa itse, julkaisemme tänä keväänä kolmiosaisen artikkelisarjan, joka käsittelee sopimusten laadintaa ja omien etujen valvontaa musiikkialalla. Tässä ensimmäisessä osassa käsitellään levytyssopimuksia. Seuraavat osat keskittyvät Teoston ja Gramexin valvomiin ja välittämiin tekijänoikeudellisiin korvauksiin sekä keikkamarkkinointiin liittyviin seikkoihin.

Tuhansien demojen joukosta on löytynyt uusi, kiinnostava artisti, joka on vakuuttanut levy-yhtiön tuotantopäällikön. Tuotantopäällikkö on esitellyt tulevan hittituotteen muullekin henkilöstölle ja tiukan väännön jälkeen saanut kiinnostuksen ja uskon nousemaan.

Levy-yhtiö haluaa kiinnittää (signata) artistin palvelukseensa ja on sen vuoksi kutsunut tekijät tiloihinsa, jotta voitaisiin neuvotella ns. ulkomusiikillisista seikoista, ennen kaikkea siitä tärkeimmästä, jonka ympärille osapuolten tuleva yhteistyösuhde tulee rakentumaan, sopimuksesta levy-yhtiön ja artistin välillä. Demojen ja omakustanteiden aika on ohi, nyt mennään ja napataan pääsylippu taivaaseen - se ensimmäinen oikea levydiili!

Rinta rottingilla tulevat tähdet saapuvat ensimmäiseen neuvotteluun. Kovin usein tässä vaiheessa artistin mielessä pyörii ajatus, että kyse on yksinkertaisista asioista, jopa epäoleellisista. "Hoidetaan vaan äkkiä nää sopimushommat alta, että päästään tositoimiin", ajattelee innostunut artisti turhan usein. Ajatellaan myös, että sopimus on yksinkertainen ja selkeä, "siinähän vaan sovitaan, että tehdään levyjä ja me saadaan siitä rahaa..."

Kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Yhden sopimuksen vaikutukset voivat ulottua pitkälle eteenpäin uralla ja myöhemmin sopimuksen sisältöön vaikuttaminen on vaikeaa, joidenkin asioiden kohdalla jopa mahdotonta. Sopimukset saattavat lisäksi olla hyvin monimutkaisia ja lukuisia pykäliä sisältäviä asiapapereita, joiden kimurantti kieli ei avaudu ilman lisäkysymyksiä ja ulkopuolista apua, jos niiden jälkeenkään.

Mitä sopimuksen solmiminen tarkoittaa?

Sopimuksella synnytetään kahden tai useamman sopimusosapuolen välille oikeussuhde, jonka sisältö selviää sopimuksesta ja sitä täydentävästä aineistosta.

Sopimuksen tärkein tehtävä on sitoa osapuolet...

Oheinen teksti on ote Juuso Rantasalon kirjoittam,asta artikkelista, jossa käsitellään levytyssopimuksen solmimisen niksejä. Juttu on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetusta numerosta, 1/2000.