Nayteikkuna

Steinberg Nuendo 2 Toinen kerta toden sanoo

 

Steinbergin Nuendo 2 -järjestelmä on surround-sukupolven digitaaliäänityöasema, joka toimii natiivisti sekä Windows- että Macintosh-koneissa, tornimallisista keveisiin kannettaviin. Riffi otti tyypit Cubasen kehutusta isoveljestä.

 

Kolme vuotta sitten aluksi Windows-ympäristöön julkaistu Nuendo-äänitysjärjestelmä tuotiin Mac-käyttäjienkin ulottuville 1.5-päivityksen myötä. Kesällä markkinoille tullut merkittävä kakkosversio lupailee entistä vankempaa toimintaympäristöä molempiin käyttöjärjestelmiin.

Ohjelmisto on tarkoitettu ammattimaiseen audiovääntöön: videoäänen jälkituotannosta broadcast-käyttöön, surround-hommista musiikkituotantoon tai vaikkapa multimedian äänimaisemien maalailuun. Pelkän ohjelman sisältävä peruspaketti tarjoaa jo itsessään monikanavaiset surround-ominaisuudet.
Nuendo on modulaarinen audiojärjestelmä, jossa softan ympärille voidaan rakentaa Pro Toolsin tyylinen laitekokonaisuus. Steinberg tarjoaa täyden kattauksen oheistuotteita käyttäjän tarpeisiin: audioraudat, synkronoinnit, midisovittimet ja softaplugit. Myös muiden valmistajien palikoita ja softia voi sovitella mukaan.

Nuendo 2 on suunniteltu uuden sukupolven käyttöjärjestelmiin, siis Windows-puolella XP:hen (tosin myös Win2000 kelpaa) ja Applen koneissa Mac OS X:ään. Ohjelman ominaisuudet ovat muutamia näppäinkomentoja lukuunottamatta yhtenevät käyttöalustasta riippumatta, toki toimintojen yksityiskohdat ja valikot saattavat poiketa hieman toisistaan. Myös alkuasetusten teko riippuu konealustasta sekä softaan liitettävästä varustuksesta.

Koska Nuendo on lähtökohtaisesti natiivi audio-ohjelmisto, sen alustaksi aiotulta tietokoneelta vaaditaan reippaita tehoja. Artikkelin lopusta löytyvät valmistajan ilmoittamat suositukset. Minimivaatimukset jätettiin listasta pois, sillä Nuendo 2:n kokoisella sovelluksella työskentely suorituskykynsä rajoilla horjuvalla koneella ja vaatimattomalla muistilla painottuu turhauttavasti ”mielenkiintoisiin haasteisiin” – vakuuttavan lopputuloksen sijaan.

Muistutettakoon myös, että Nuendo 2 ei mahdu aivan pienimmille näyttöruuduille vaan 1024x768 pikselin näyttöresoluutio tarvitaan, mieluummin isompikin.
Riffi pyöritti Nuendoa Mac-versiona Applen G4-sukupolven 1,25 gigahertsin tuplaprosessorikoneessa. Osa artikkelin kuvituksesta on Windows-versiosta, sillä Nuendo on leimallisesti pc-sovellus ja tullee sellaisena pysymään kaikista Mac-pyrkimyksistä huolimatta.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2003).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy