Nayteikkuna

Steinberg Nuendo 3 – ammattistudion luottosofta

 

 

Nuendo tunkee yhä sinnikkäästi Pro Toolsin kyllästämille äänistudiomarkkinoille kolmosversiollaan, joka tarjoaa huippuhyviä ominaisuuksia erityisesti videoäänen ja monikanavaisen DVD-materiaalin tuotantoon. Kokeillaanpa miten Steinbergin softaperheen isoveli suoriutuu.

 

Nuendo 3 on surround-ajan virtuaalinen äänivoimala, joka toimii sekä Windows- että Macintosh-koneissa. Ohjelman ominaisuudet ovat periaatteessa samat käyttöalustasta riippumatta, niin kuin pitääkin.

Nuendo 3:n kohderyhmä poikkeaa saman valmistajan Cubase SX:stä, joka on enemmän musiikintekijöille ja musaäänittäjille suunniteltu kokonaisuus. Vaikka Nuendokin pelittää täysillä normaaliin studiotyöskentelyyn äänittämisestä miksaukseen, sillä tähdätään erityisesti video- ja DVD-äänen tekijäkuntaan.
Ammattikehissä on tärkeää, että ohjelmassa on laaja otanta vallitsevien mediatiedostojen tuonti- ja jakotoimintoja tulevaisuuden ”standardista” AAF:stä (Advanced Authoring Format) alkaen. Mainittua formaattia tukevat jo nyt isot nimet, kuten Avid, Apple, Digidesign ja Sadie.

Nuendo 3:ssa oleellista on myös vakaa yhteispeli tiettyjen videokoosto-ohjelmien, kuten Pinnaclen Liquidin kanssa. Riffin kokeilussa käväisi Nuendo 3.0 pikku bugikorjauksella paikattuna. Ensimmäisen kunnon päivityksen pitäisi olla saatavana tämän lehden ilmestyessä. Todennäköisesti 3.1-versionimeä kantava Nuendo sisältää muun muassa Macintosh-käyttäjille tärkeän Tiger-käyttöjärjestelmätuen.

 

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy