Nayteikkuna

Suorasanainen kaunotar ruutukuvioilla - Squier Avril Lavigne Telecaster

 

 

“It’s a man’s world!” lauloi James Brown vuonna 1965, ja kitaramaailmassa tämä lause pätee näköjään yhä. Kanadalainen punkrocktähti Avril Lavigne on vasta toinen nainen, jolle Fender valmistaa virallisen nimikkomallin – Squier Avril Lavigne Telecasterin.

 

Läpimurtohitissään “Complicated” Avril Lavigne kysyi, miksi asioista pitää aina tehdä niin monimutkaisia. Myös hänen kitaramallinsa osoittaa, että tämä nuori nainen arvostaa suoraviivaisia ratkaisuja. Squierin Avril Lavigne Telecasterin sähköinen varustus sisältää ainoastaan tallahumbuckerin, kolmiasentoisen kytkimen sekä volume-säätimen. Ruutukuvioisen plektrasuojan ohella viidennen nauhan kohdalla otelautaan upotettu tähtikuvio on kitaran ainoa koriste. Kyseessä on määrätietoisen artistin työkalu, eikä pelkkä koriste-esine.

Avril Lavigne -malli on suurilta osin rakennettu samalla tavalla kuin keskiverto Tele. Tärkein eriävä rakenteellinen seikka on soittimen talla. Tavallisesti Telecasterissa käytetään verraten kookasta tallaa, joka näyttää hieman avatulta metallirasialta. Tallamikrofoni on silloin ripustettu suoraan tallan metalliseen aluslevyyn. Koska perinteinen tallaratkaisu lisää kitaran taipumusta kiertää kovalla volyymillä, etenkin särösoitossa, Lavigne-Telessä humbucker-mikrofoni on kiinnitetty kitaraan omalla muovikehyksellä ja tallaksi on valittu kiinteä Strato-tyyppinen talla. Sekä talla että umpinaiset virittimet ovat varsin asiallista laatua, melko varmasti kiinalaista alkuperää.

Teksti: Martin Berka, Kuvat: Tommi Posa

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2008).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy