Takamine – akustinen, kokonaan...

|
Image
 

Takamine on tunnettu erinomaisista akustisista kitaroistaan, ennenkaikkea siitä, että niissä on oivalliset pietsomikrofonit ja mainiot etuvahvistimet. Nyt kitaramerkki haluaa mainetta ja menestystä myös täys’akustisten soitinten kohdalla.

 

Monen muun japanilaisen yrityksen tavoin myös Takamine aloitti valmistamalla kopiokitaroita, pääasiassa Martinin mallistoa. Oman myyntivalttinsa yhtiö kehittti pietso-mikrofoneista ja kitaroihin asennetuista esivahvistimista, jotka nostivat merkin nopeastikeikkailevien muusikoiden suosikiksi. Takamineen päätyneiden soittajien joukossa seisoi lavalla mm. sellaisia artisteja kuin Paul McCartney, Pete Townshend ja Mike Rutherford.

Malliston tunnuksena oli iso N-kirjain (Natural) ja ajanoloon alkuperäisen valikoiman rinnalle tuotiin täysin omia kitaramalleja, sekä edullisempi Jasmine-merkillä myytävä soitinperhe. Uusin aluevaltaus ovat kokonaan akustiset soittimet, joissa ei ole minkäänlaista mikrofonisysteemiä valmiina. Poimimme koesoittoon kaksi eri kitaraa tuoreesta AN- eli Advanced Natural –mallistosta.

D on D on D

Takaminen AN16 on perinteinen Dreadnought eli D-malli, mutta silti siinä on aimo annos tunnistettavaa Takaminea. Eräs näistä piirteistä on kookas ruusupuinen talla, johon kielet pujotetaan kannen suuntaisesti, tallan läpi. Idea on kotoisin yhteisen emoyhtiön, Kaman Musicin, toiselta kitaramerkiltä, Ovationilta. Koska kielten veto on melkoinen, on tallan kiinnitys soittimen kanteen varmistettu kahdella piiloon asennetulla ruuvilla. Kahteen osan jaettu tallaluu on sitten taas Takamine ihan omaa innovointia ja sen ansiosta kielten intonaatio saadaan huomattavan tarkaksi perinteiseen yksiosaiseen tallaluuhun verrattuna.

Toinen tyypillinen Takaminen piirre on askeettinen, täysin koristelematon otelauta ja hyvin yksinkertainen viritinlavan muoto tunnusomaisine pisaramaisesti suippenevine päineen.

 

Teksti: Martin Berka, Kuva: Pekka Väänänen

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 6/2003).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.