Tanskalaista joka kotiin

 

TC Electronic valmistaa tunnetusti huippuvehkeitä niille joilla on varaa. Nyt repertuaariin on tuotu jokamiesluokan efektiprosessori, jossa pitäisi olla vahvasti samaa herkullista makua kuin yrityksen hinnakkaissa huippumalleissa. Maistellaanpas...

TC Electronic M300 on yhden räkkiyksikön kokoinen tehosterasia, jonka lähtökohta on olla todella helppokäyttöinen, varmatoiminen ja nopeasti säädeltävä. Kaikki toiminnot on haettavissa suoraan etulevyn potikoilla. Pieni LED-näyttö on tarkoitettu vain preset-ohjelmien tunnistamiseen, eikä mitään valikkoviidakoita tarvitse pelätä.
Laite sisältää kaksi erillistä efektiprosessoria, joista toinen taikoo keinotilaa, ja toinen sisältää kirjavan joukon kaikkea muuta tehostetta.

Sisääntulevan signaalin voi reitittää näihin kahteen prosessoriin monella tapaa. Perinteisin tapa lienee sarjaankytkentä, jolloin stereona saapuva signaali menee ensin multiefektiin, ja sen jälkeen kaikulaitteeseen, ja sitten stereona ulos. Mahdollista on myös käyttää kahta prosessoria erillään kahdelle monosignaalille, tällöin tosin molempien efektipuolikkaiden ulostulot miksataan samaan stereolähtöön. Esimerkiksi keikalla tällainen reititysvaihtoehto voi olla hyvinkin käyttökelpoinen, sillä mitään ei välttämättä haluta panoroida ainoastaan jompaan kumpaan laitaan. Samaan aikaan voidaan lisätä kaikua lauluun ja vaikkapa delay kitarakanavaan.

Kolmas reititystapa on rinnakkainen kytkentä yhdellä monosignaalilla, jolloin vasempaan tulokanavaan tuleva signaali jaetaan samaan aikaan molempiin efektiprosessoreihin, ja tulos miksataan stereona ulos. Huomattakoon tässä että totta kai kumman tahansa prosessointivaiheen saa ohitettua tarvittaessa kokonaan. Kahden prosessorin välistä miksaussuhdetta saa niinikään säädettyä portaattomasti, kuten myös suoran signaalin suhdetta efektoituun lopputulokseen. Myös tulotasolle löytyy oma potikkansa ja parin LEDin yksinkertainen tasomittari, tai pikemminkin merkkivalo auttamaan sopivan tulovoimakkuuden löytämistä.

Muuttujat hyppysissä

Multiefektin repertuaarista löytyy suhteellisen perinteinen valikoima tehosteita, joista ilahduttavasti voi kerrankin sanoa että eipä ole yhtään ihan turhaa efektiä ympätty väkisin mukaan. Kaikki ovat käyttökelpoisen tuntuisia. Viiveitä löytyy monenlaista yksinkertaisesta värittömästä nauhaviiveen kuuloiseen ja pingpong-stereoviiveisiin. Mukana on myös TC:n aiemmista tuotteista tuttu dynaaminen delay, joka nousee kuuluviin kun laulussa tai soitossa on taukoa, ja hiljenee kun tulokanavaan tulee taas musisointia. Viiveen nopeus napsutellaan tap tempo -painikkeella sopivaan tempoon, ja sen jälkeen Timing-potikasta voidaan muuttaa viiveen pituutta puolet hitaampaan tai tuplasti nopeampaan. Livemiksaajankin on siis aikamoisen helppoa ja nopeaa vääntää sokkona lennosta biisin tempoon istuva delay. Toinenkin parametripotikka multiefektille löytyy, ja sillä määrätään viiveissä takaisinkytkennän eli feedbackin määrä.

Oheinen teksti on ote Antti Suonion kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetussa numerossa 3/2004.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Antti Suonio
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy