Taylor 
914ce V-Class – uuden aallon akustinen

|
Image

Martinin kitaratehtaan jo 1800-luvulla kehittämä X-rimoitus on erilaisina variaatioina pitänyt pintansa teräskielisen akustisen kitaran rakentamisessa. 
Nyt toinen iso kitaravalmistaja, Taylor, on tuonut markkinoille sarjan kitaroita, jotka on rakennettu uudenlaista rimoitustyyliä hyödyntäen. Onko V tyyleistä parhain?

 

Uudet V-class -kitarat on kehittänyt Andy Powers, jonka käden jälki on näkynyt viime vuosina monissa Taylor-kitaroissa, kuten esimerkiksi viime vuonna esitellyssä Academy-mallistossa. Powersin mukaan lähtöajatus V-rimoitustavasta syntyi surffauksen parissa, aaltojen käyttäytymistä seuraillessa.

V-Class -rimoituksen avulla on pyritty maksimoimaan sekä kitaran soinnin pituus (”sustain”) että sen äänen voimakkuus. Tällä on pyritty pääsemään eroon kannen jäykkyyden (soinnin pituus) ja joustavuuden (äänen voimakkuus) kesken tehtävästä kompromissista, joka Powersin mukaan on aina pakollinen rasite suunnittelulle perinteistä X-rimoitusta käyttäessä. Uuden malliston myötä Powers on myös tullut siihen tulokseen, että tällainen rimoitus tekee myös kitaran virittämisestä helpompaa ja tarkempaa, sillä V-class-rimoituksella tehdy soittimen sävelet soivat selkeän kirkkaasti.

Taylor tarjoaa tällä hetkellä neljää V-Class-rimoituksella toteutettua soitinta, joissa kaikissa koppa on valmistajan Grand Auditorium -kokoa. Otimme testiin mallin 914ce, jonka runko ja sivut ovat perinteiseen tapaan Intian ruusupuuta ja kansi sitka-kuusta.
 

•••

Näin alkaa Timo Östmanin toimittama, käyttökokeeseen perustuva artikkeli, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 4/2018.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.