TC Powercore Compact tuo voimaa miksaukseen

 

TC Electronic vahvistaa asemiaan dsp-pohjaisten efektien valmistajana. Powercore-perheen uusin jäsen Compact lupailee miksausvoimaa kätevässä paketissa, joka sisältää dsp-moottorin lisäksi laadukkaita plugiohjelmistoja täyden tusinan.

 

Powercoren plugiefektit käyttäytyvät samaan tapaan kuin mitkä tahansa sekvensseriohjelmaan asennetut äänenmuokkauksen lisäohjelmat. Olennaisena erona Powercore-plugit eivät ryövää laskentatehoa isäntäkoneelta vaan pakettiin liittyvältä ”prosessorikortilta”.
Kortti tosin toimitetaan kätevästi Firewire-liitännäisenä modernisti muotoiltuna irtolaatikkona, joten tietokoneen konepellin alle ei tarvitse asennusvaiheessa kajota lainkaan. Boksin tyylikkään pelkistetty ulkokuori on harjattua alumiinia, jolle lisäviehätystä antaa viileän sinertävää valoa hohtava etulevy.

Systeemin asennus on hoidettu muutamassa minuutissa. Asennus-cd:n läpiajon ja boksin kytkennän jälkeen kaikki TC:n efektiplugit löytyvät tietokoneessa majailevan audiosekvensserin mikserin inserteistä. Ei voisi olla helpompaa.

Vuosikerrasta uutuuksiin

Plugipinon päällimmäinen 24/7•C on VU-mittarinäytöllä varustettu vuosikertakompressori, joka jäljittelee käyttöliittymäänsä myöten muuatta alalla tunnustettua studiolaitetta. Nimi jääköön nyt mainitsematta. Kompuran käyttö on suoraviivaista: tulotasoa nostamalla aktivoidaan limitointia, joka toimii valitun kompressointisuhteen mukaisesti. Neljä stereo- tai kuusi monokompuraa imevät mehua yhden Powercoren dsp-lastun verran.

Siinä kun 24/7•C kopioi takavuosien kunkkutekniikkaa, paketin seuraava potilas Character edustaa alan uusinta matematiikkaa ja on lisensoitu Noveltech-puulaakilta. Firma on kehittänyt systeemin nimeltä Intelligent Adaptive Filtering (IAF).
Kun perinteiset audiotyökalut muuntavat lähdemateriaalin taajuusintensiteettiä tai dynamiikkaa analysoimatta signaalin sisältöä ennen prosessointia sen kummemmin, Character kehuu käyttävänsä signaaliprosessoinnin ja psykoakustiikan viimeisiä tietoja toteutukseensa. Tavoitteena on älykkäästi vahvistaa kunkin signaalin niitä piirteitä, jotka yleisesti käsitetään ihmiskorvaa ”miellyttäviksi”. Näin ollen esimerkiksi transienttien eli iskuäänien käsittely riippuu voimakkaasti tarjotusta lähdemateriaalista. Characterin käyttö vaatii syvempää perehtymistä, mutta efektin toiminnan sisäistämisessä helpottavat valmisohjelmat, joita tarjoillaan tehtaan puolesta muun muassa naisäänelle, pianolle, bassokitaralle ja bassarin napsulle.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy