Nayteikkuna

Tulilanka laulaa - katsauksessa nippu äänityskäyttöön soveltuvia firewire-laitteita

 

Äänityskäyttöön soveltuvien ulkoisten äänikorttien markkinat saivat tuulta purjeisiin USB-liitäntäisten rasioiden myötä (testattu Riffin numerossa 4/2002). Näissä USB:n ykkösversion kaistanleveys asetti pullonkaulan siirrettävän audion määrään sekä laatuun, ja kanavamäärä jäikin yleensä yhteen stereoon edestakaisin.

Nyt kovaa tuloaan tekevillä Firewire-väylää hyödyntävillä liitäntärasioilla kaistaa on käytössä monta sataa kertaa USB1 -liitäntää enemmän, ja strategiset mitat riittävät vaativammankin äänittäjän tarpeisiin. Päätimme ottaa näistä uuden tuulen luovijoista selvää kattavan markkinakatsauksen muodossa.

Testirykelmään saatiin miltei kaikki Suomen markkinoilla lehden painoon mennessä löytyvät vakavaan äänityskäyttöön suunnatut firewire-liitäntäiset äänikortit. Testin ulkopuolelle jäi pari vanhempaa sisarmallia testiin osallistuneesta tuotteesta, ja muutama malli (esim. Echo Audio, Apogee ja Terratec) jotka eivät ehtineet vielä Suomeen saakka lehden mennessä painoon.

Tuotevalikoimassa on paljon yhteneväisyyksiä mutta kuitenkin tarpeeksi eroja että jokainen laitteista suuntautuu hieman erilaisille kohderyhmille ja profiloituu ihan omanlaisenaan ehdokkaana kaupan hyllyllä.

Varrella bittivirran

RME Fireface 800:a lukuunottamatta kaikki käyttivät firewiren S400-versiota, eli sitä joka alkaa löytyä useimmista nykyaikaisista tietokoneista. Numero tarkoittaa kaistanleveyttä – standardi siirtää piuhassa digitaalitietoa 400 megabittiä sekunnissa – mikä riittää laskennallisesti parhaimmillaan yli viidensadan CD-laatuisen audioraidan kuljettamiseen, käytännössä luotettava siirtokapasiteetti on kuitenkin pienempi. RME on ensimmäisenä ottanut pioneerihengessä käyttöön myös Firewire800-standardin, joka on tuplasti nopeampi ja käyttää kuusipinnisen liittimen sijaan yhdeksänpiikkistä versiota. Uusi formaatti tulee varmasti yleistymään lähiaikoina joten RME:n peliliike on tae siitä että laitteen kanssa yhteensopivia tietokoneita löytyy vielä pitkänkin ajan päästä.

Teknisesti kaikki pystyivät vähintään 96 kilohertzin näytetaajuuteen ja 24-bittisiin muunnoksiin. Niin ikään kaikki tukevat Windows XP ja Mac OS X -käyttöjärjestelmiä, osa antoi takeita myös vanhempien versioiden toimivuuteen.

 

Testatut laitteet:
• Digidesign 002 rack
• Edirol FA-101
• EgoSys Quatafire 610
• M-Audio Firewire 1814
• MOTU 828mkII
• Presonus Firepod
• RME Fireface 800
• Yamaha i88x

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 6/2004). Teksti: Antti Suonio, Kuvat: Pekka Väänänen

 

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Antti Suonio
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy