Tuotantokeskus kotimuusikolle

|
Image
 

Teksti: Martin Berka

Zoom MRS-1608 tallentaa yhtä matkaa enimmillään kahdeksan audioraitaa ja soittaa takaisinpäin 16. Höysteitä saa annostella myllyn omista efektiprosessoreista, vireiden korjailuun on oma työkalunsa ja luuppejakin saa sommiteltua. Kun oma komppiryhmäkin löytyy ohjelmoitavan rumpu- & bassomasiinan muodossa, alkaa nipussa olla enemmän kuin kylliksi ominaisuuksia, joilla houkutella kotiäänittäjää sanomaa ”ei kiitos” tietokoneelle ja valitsemaan sen sijaan tällaisen tarkoitukseensa pyhitetyn monitoimikoneen.

Zoomin uutukainen on muotoilultaan tutun ja perinteisen oloinen mikserin ja moniraiturin yhdistelmä. Hallintanäppäimet ja säätimet on sijoiteltu loogisesti ja sama käytännöllisyys tulee vastaan myös liitäntäpuolta tutkiessa. Takalaidan kahdeksan analogista tuloa soveltuvat sekä linja- että mikrofonitason signaaleille ja ne on varustettu yhdistelmäliittimin, joihin sopii niin plugi- kuin XLR-liitinkin. Neljässä tulokanavassa on mahdollisuus myös phantom-virran syöttöön kondensaattorimikrofoneille tai vaikkapa aktiivisille DI-bokseille. Vain yksi kaksi tuloliitintä on sijoitettu laitteen etulaitaan, impedansseiltaan kitara- tai bassokäyttöön sovitetut jakit. Samaan riviin on asennettu – niin ikään käytännöllisyyteen perustuen – liitännät ekspressiopedaalille, jalkakytkimelle, stereofoniselle lisälähdölle sekä kuulokkeille.

Monien muiden kompaktiraitureiden tapaan myös Zoom on jaotellut raidat etukäteen kahteen ryhmään: kahdeksan ensimmäistä ovat yksittäisiä monoraitoja ja loput kahdeksan on niputettu neljäksi stereopariksi, joille jokaiselle on omat mikserikanavansa. Asian voi ajatella kolmella tavalla. Ensinnäkin useimmat projektit sisältävät stereona äänitettäviä instrumentteja, joten ne voi kätevyyden nimissä tallentaa suoraan stereoraidoille. Toinen tapa tulkita asiaa on ajatella, että varsin usein 16 raitaa loppuu kesken, joten käytännössä tallenninta täytetään monoraidoille äänittämällä ja sitten kertynyttä materiaalia siirretään sopiviksi stereopareiksi miksattuna eteenpäin stereoraidoille, joilloin vapautuu jälleen monoraitoja uusille soitinosuuksille. Koska jokaisella raidalla on soivan materiaalin taustalla kymmenen haamuraitaa, ei välimiksauksessa käytettyjä raitoja tarvitse välttämättä edes jyrätä yli. Kolmas tapa tarkastella asiaa on tietysti se, ettei tämmöinen menettely ole käyttäjän parhaaksi ollenkaan vaan sitoo kädet tavalla tai toisella. Kukin pohtikoon omien työtapojensa ja äänityshankkeidensa valossa, minkä lähestymistavan valitsee. Niin tai näin, myös mikserin monokanavia voi linkittää stereopareiksi, jolloin yhden kanavan säädöt kopioituvat automaattisesti sen pariksi valjastettuun kanavaan.
Työkalut panoroinnista taajuuskorjaimeen kutsutaan esiin valitsemalla ensin painonäppäimellä kyseinen parametri ja aktivoimalla sitten kanava, jolle muutos halutaan tehdä.

 

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.