Nayteikkuna

Vox AC15HW1X – brittisoundi nykypäivään

 

Teksti: Martin Berka
Kuvat: Tommi Posa

Voxin uusi Handwired-sarja tarjoaa klassikkovahvistimia nykyaikaisin parannuksin.

Vox AC15 on varhaisen 1960-luvun brittisoundin kulmakivi ja firman legendaarisen maineen alkupiste. Ensimmäinen AC15 rakennettiin vuonna 1958, ja jo seuraavana vuonna rautalankayhtye The Shadows otti mallin käyttöönsä. Alussa AC15:n etukangas peitti lähes kokonaan kombon etupuolen, mutta jo vuonna 1960 tämä malli sai lopullisen ulkonäkönsä – vain kotelon päällys muuttui matkan varrella harmaasta mustaksi (1963).

Kaksi itsenäistä kanavaa

Uuden Handwired-sarjan vahvistimien elektroniikka kootaan perinteen mukaisesti käsin. Voxin tapaan tässä käytetään turret board -kytkentälevyä, jossa suurin osa komponenteista juotetaan kiinni kuitulevylle sijoitettuihin pieniin metallisiin pylväisiin.
Kustannussyistä Handwired-vahvistimet valmistetaan Vietnamissa, mutta laadusta ei ole tingitty – AC15HW1X näyttää erittäin siistiltä sekä ulko- että sisäpuoleltaan.
Uuden kombon perusresepti on miltei sama kuin 1960-luvun klassikolla: kaksi kanavaa ja 15 wattia päätetehoa. Kun kerran on kyseessä vintage-tyylinen peli, kanavien välillä ei voi vaihtaa lennossa (paitsi erillisellä A/B-boksilla), eikä kaikuakaan ole tarjolla.

Tähän Voxiin on kuitenkin lisätty muutama ominaisuus, jotka antavat kombolle moni-ilmeisyyttä.

 HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

 

 

 
   
03.12.2010
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy