Nayteikkuna

Warwick Corvette $$ – tuplat tuplat

 

 

Bassoihin erikoistunut saksalainen Warwick on jo pitkään tarjonnut suosituimmista malleistaan mahdollisimman monia erilaisia variaatioita mikrofonivarustelun suhteen. Tällä kerralla tutkinnan kohteena on Corvette $$, jossa mallitunnuksen tuplataala eli doublebuck viitaa rahan sijasta kahteen MM-tyyppiseen humbucker-mikrofoniin.

 

Warwick aloitti bassojen valmistuksen jotakuinkin 24 vuotta sitten ja heti alusta asti näille soittimille on ollut tunnusomaista erittäin kauniiden ja huolella valikoitujen puumateriaalien käyttö. Eikä testiin saatu Corvette $$ tehnyt tässä suhteessa poikkeusta: topatusta Rockbag-keikkapussista esiin kuorittu basso oli silmiä hivelevän kaunis instrumentti. Soittimen pinta oli käsitelty vahalla ja öljyllä ja jos tällainen menettely ei jostain syystä ole mieleen, niin hiukan lisää pulittamalla voi valita joko värillisellä öljyvahalla viimeistellyn tai peilin lailla hohtavaksi kiillotetun lakkapinnan.
Materiaalivalinnat ovat tyypillistä Warwickia. Runko on veistetty kolmesta kyljittäin toisiinsa liimatusta suosaarnin palasta. Kaulan liitos on tehty ruuvaamalla ja itse kaula koostuu kolmesta ovangkol-siivusta, joiden rinnalle on sitten vielä viritinlapaan liimattu kaksi lisäkaitaletta tarpeellisen leveyden saavuttamiseksi. Ovangkol kasvaa keski-Afrikassa ja sen miltei hunajankeltaista perusväriä elävöittävät kauniit tummanruskeat syykuviot.

Otelauta taas on wengeä, tummanpuhuvaa punertavan ruskeata puuta. Ja tässä yhteydessä täytyy nostaa hattua ja kumartaa Warvickille, joka vakuuttaa, että kaikki sen käyttämät puut hankitaan sellaisilta tavarantoimittajailta, jotka huolehtivat ekologisista näkökohdista hakkuita tehdessään.
Kaulan ja rungon liitos ei luultavasti voi olla enää hitustakaan tiukempi ja edestä katsoen saumakohta näyttääkin aivan liimaliitokselta. Rungon takaosaa on loivennettu liitoskohdan tyvestä siten, että soitto ylimmilläkin nauhoilla käy vaivattomasti. Neljällä kiinnitysruuvilla on jokaisella oma erillinen aluslevynsä ja toteutus on kaikinpuolin erinomainen.
Metallivarusteiden kohdalla on päädytty ajan saatossa hyviksi koettuihin osiin, joista useimmat ovat Warwickin omaa suunnittelua. Schallerin mustat virityskoneistot on leimattu Warwickin logolla ja samantapainen asetelma löytyy kielten toisesta päästä: mustapintainen Warwickin suunnittelema ja Schallerin valmistama tallan ja kielten kiinnityspisteenä toimivan erillisen peräkappaleen yhdistelmä.

 

Teksti: Martin Berka, kuvat: Tommi Posa

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 7/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy