Nayteikkuna

X-Tone PC-1V – retroilua ESP:n tapaan

 

Teksti: Martin Berka
Kuvat: Tommi Posa

ESP:n X-Tone-sarjassa vanhahtava ulkonäkö ja nykyaikaiset yksityiskohdat yhdistyvät erittäin tyylikkäästi.

X-Tone PC-1V:n runko on thinline-lankku, jossa täyspuiseen mahonkiseen takaosaan työstetään kookkaat resonanssikolot ennen loimuvaahterakannen liimausta. Lopputulos on molemmilta sivuilta ontto runko, jossa on kuitenkin keskellä massiivinen mahonkipalkki. Rungon omintakeinen ulkomuoto tuo visuaalista tuoreutta, ja samalla pitkä satulaa kohden kurottava yläkaari parantaa tuntuvasti myös soittimen balanssia hihnalla.

X-Tonen Bigsby B50 -vibrato on asennettu melko lähelle tune-o-matic-tyylistä tallaa, koska tällä tavalla säilyy parhaiten kitaran napakka atakki ja pitkä sustain. Perinteisillä kiinteillä tallapaloilla kielten jyrkkä kulma tallan yli johtaisi kuitenkin vireongelmiin, minkä vuoksi soitin onkin varusteltu nykyaikaisella rullatallalla. Tämän ansiosta perinnevibra toimii X-Tonessa mukavan sulavasti ja ongelmitta.
Itsevoitelevasta muovista valmistettu Earvana-satula on PC-1V:n toinen nykyaikainen parannus. Porrastettu satula muuttaa erikseen jokaisen kielen etäisyyttä ensimmäiseen nauhaan, minkä ansiosta kitara soi puhtaammin ala-asemissa.

 HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

 

 

 
   
04.02.2011
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy