Nayteikkuna

Yamaha 01X – integraation huippu

Yamaha_01X_Riffi
 

Yamaha on niputtanut yksiin ja samoihin kuoriin digitaalisen mikserin, tietokoneen ääniliitännät sekä sekvensseri- ja audio-ohjelmien ohjaukseen pystyvän kontrollerin. Mallitunnus on 01X ja ominaisuuksien lista vakuuttava.

 

Sekvensserin kauko-ohjaimena toimivia äänikortteja on nähty ennenkin, mutta Yamaha 01X:n painopiste on hieman totutusta poikkeava; se kun pyrkii olemaan ensisijaisesti digitaalimikseri, joka toimii siinä samalla myös äänikorttina. Perinteisestihän tämän sarjan painijat ovat olleet ennenkaikkea kontrolleriäänikortteja, jotka (nimellisesti) toimivat kenties sitten myös mikserinä. Ero on ehkä pieni, mutta laitteen toimintatavan kannalta merkittävä.

0IX:ssä on kahdeksan moottoroidulla liukusäätimellä varustettua kanavalohkoa, jotka toimivat moneen käyttötarkoitukseen. Laitteen takalevystä löytyy puolestaan kahdeksan mikrofonituloa joista kahdessa ensimmäisessä on tarjolla XLR-liitäntä, ja muihin mennään sisään balansoidun jakin kautta. Samoista liitännöistä kuljetaan myös linjatasoisen signaalin tapauksessa, ja vahvistustehoa säädetään sitten vaan tapauaksen mukaan sopivaksi gain-potikalla. XLR-tuloihin eli kahteen ensimmäiseen voidaan napsauttaa 48 voltin phantom-jännitettä konkkamikrofonin tarpeisiin. Käytännön havaintona kerrottakoon, että mikkietuset kuulostavat erittäin asiallisilta ja värittämättömiltä.
Viimeisessä kanavassa on ylimääräinen HiZ-tulojakki, johon sopii iskeä vaikkapa bassokitara suoraan kiinni ilman pelkoa liian pienen tuloimpedanssin tekemästä säröstä.

Lähtöpuolella tarjontaa on niukemmin; kuulokelähdön ja balansoimattoman monitorilähdön lisäksi kattaukseen kuuluu kaksi balansoimatonta apulähtöjakkia. Balansoituja lähtöjä ei siis löydy, mutta toisaalta tietokoneäänittäjän tapauksessa – kun ääni siirtyy tallentimelle kuitenkin digitaalista firewireväylää pitkin – ei balansoimattomuudesta nouse varmaan suurempaa ongelmaa. Itsenäisenä mikserinä 01X:ää käytettäessä tilanne voi sen sijaan olla toinen.
Digitaaliset S/PDIF-liitännät löytyvät stereona molempiin suuntiin.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Antti Suonio
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy