Yamaha S90 ES – soittajan soitin

 

 

Yamaha S90 ES on täysipitkä kosketinsoitin, joka edustaa Yamahan teknologiatietämyksen tämän hetkistä kärkeä. Motif ES -syntikasta lainatut ominaisuudet siivittävät S-sarjan lippulaivan suoraan keikkapianojen eliittiin.

 

Kaikesta huomaa, että S90 ES on suunnattu etupäässä ammattisoittajille, jotka vaativat paljon ennen kaikkea pianosaundin ja pianomaisen soittotuntuman suhteen, ja muu sen ohessa on pelkkää plussaa. Ominaisuuslistalta puuttuu työasemaominaisuudet kuten sekvensserit ja samplerit, mutta näiden sijasta on keskitytty tekemään mahdollisimman oivallinen työkalu itse soittamiseen.

Täysipitkä – 88 mustan ja valkoisen – mittainen koskettimisto on painotettu flyygelimäiseen tapaan, ja tuntuu käsissä mukavan soitettavalta, etenkin juuri pianon kaltaiseen ja dynaamiseen soittotyyliin sopivalta. Vasarasimulaation tuomaa massaa on riittävästi, mutta koskettimisto palautuu nopeasti eikä tahmaa nopeissakaan juoksutuksissa. Ja yhteistyö pianosaundien kanssa pelaa myös kuin unelma. Soittimeen on ladattu ihan uudet S700-flyygeliin pohjautuvat valtavat pianosamplet, jotka ansaitsevat kyllä hevosenkokoisen erityismaininnan. S90 ES tarjoaa uskottavimpia flyygeli-imitaatioita joihin olen sähköisessä pianomuodossa törmännyt, etenkin kun reagointi soittodynamiikkaan on melko lähellä akustisen soittimen vastaavaa ja instrumentin kanssa on helppo päästä sinuiksi. Piano soi hienosti sekä hiljaisilla ja kovilla äänillä, ja myös pitkien äänten hännät kuulostavat ihan aidoilta. Pisteenä iin päälle vekotin reagoi myös puolipedaalipainallukseen, kunhan vaan itse pedaali on siihen sopiva. Mahtavaa!

 

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Antti Suonio
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy