Nayteikkuna

Yamaha SPX2000 – uusinta vuosikertaa

 

Yamahan SPX-sarja on vuosien varrella uudistunut useampaankin kertaan. Nyt vetovuorossa on SPX2000, mukavasti tutunoloinen, mutta anneiltaan aiempaakin houkuttelevampi kaikulaite, josta irtoaa nippu muitakin perusmausteita.

 

SPX2000 on mutkaton peli. Etulevyn hallintanäppäimet on merkitty selkeästi ja niitä on sopiva määrä. Ohjelmien selaus muistista hoituu omilla nuolinäppäimillään askel kerrallaan per painallus. Jos on kiire voi näppäintä pitää pohjassa, jolloin numerot vilistävät jo todella rivakasti. Mikäli sekään ei riitä, voi vilistystä yllyttää painamalla päinvastaiseen suuntaan osoittavan nuolinäppäimen myös pohjaan, jolloin siirtyminen 100 pykälää sinne tai tänne käy jo ihan silmänripäyksessä. Kun sopiva ohjelma löytyy, sen saa aktivoitua erillisellä recall-näppäimen painalluksella.

Ohjelman vaihtaminen lennossa sujuu erittäin sulavasti: minkäänlaista häiriöääntä ei kuulu vaikka nappia painaa kesken soivan äänen. Esimerkiksi kai’usta toiseen vaihdettaessa edellinen ohjelma sammutetaan nätisti uuden kai’un tullessa käyttöön. Vaikka vaihdon kaikuohjelmasta vaikkapa kaiuttomaan pitch shiftiin tietenkin huomaa, niin pienellä harkinnalla ja työtahdin rytmittämisellä voi vaikkapa keikan aikana sujuvasti vaihdella ohjelmasta toisen lennossa ja hyödyntää näin laitteen eri puolia kätevästi. Ohjelman lataus käyttöön tapahtuu nimittäin käytännöllisesti katsottuna napin painalluksen aikana, eikä katkoksia pääse syntymään.

Sopivan ohjelman hakua helpottaa kaksi asiaa. Ensinnäkin lcd-näyttö on niin iso, että ohjelman nimi ja sen tyyppi ovat vaivatta luettavissa. Useimmissa ohjelmissa näkyy myös suoraan, minkä mittainen kaiku- tai viiveaika on kyseessä jolloin todennäköisen sovellettavuuden arviointi on helpompaa, kun samantyyppisistä tarjokkaista voi jo valmiiksi haarukoida suurinpiirtein sopivan mittaisia tiloja. Muutamissa ohjelmissa ohjelman tunnistetiedot vievät näytön tekstitilan niin tarkkaan, ettei kaikuaika mahdu samanaikaisesti näyttöön vaan ohjelma on ensin ladattava käyttöön ja sitten siirryttävä parametrien säätöpuolelle asiaa tarkistelemaan.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy