Zildjian ZHT – kahden kastin peltejä

 

 

Zildjian on pukannut ilmoille kaksi kiintoisaa symbaalisarjaa eri hintaluokkiin ja käyttötarkoituksiin. Nostetaanpa telineille molemmat – konetaottu jokapaikan ZHT-mallisto sekä arvostetun K Custom -sarjan hienoviritetty uusi veljenpoika Hybrid – ja makustellaan.

 

ZHT-pellit erottuvat jo päältä korkeimman luokan ammattisymbaaleista, sillä ZHT:n rakennusaineena käytettyyn pronssiseokseen on kuparia kylvetty runsaammin kuin vaikkapa K-Zildjianeihin. Sävyn kauneus on katsojan silmässä. ZHT-symbaalit on sorvattu koneellisen selväpiirteisesti kahta puolta, myös taontajälki vaikuttaa äärimmäisen mekaaniselta ja säännölliseltä. Lähtötilanne lupailee valikoimaa käyttökelpoisia jokapaikan symbaaleita tolkun hinnalla.

Ensimmäisenä tarkasteluun otettiin Zildjianin valmiiksi poimima setti ZHT 4 Pro Pack, joka sisältää perushaitsun, 16-tuumaisen ohuen crashin, kaksikymppisen komppisymbaalin ja vielä 16-tuumaisen kiinanpellinkin. Paketista löytyy myös kevyt peltilaukku, johon koko kvartetti sopii napakasti. Rahaa säästyy erikseen ostettuihin pelteihin verrattuna ainakin parin satalappusen verran.
Paketista kaivetun 14-tuumaisen Hi-hatin pedaalisointi on kirkas, selkeä, ja aika lyhyt. Alapelti istuu yläpeltiin kuin sormi korvaan, ja tiiviyden tuloksena saattaa poljettaessa ilmetä pientä ilmalukkoefektiä.
Haitsun kapulaääni sinänsä on kiitettävän tiukka, joskin soinnin mehukkuutta lisääviä ala- ja sivuääneksiä on niin niukasti, että kokonaisuus on vähän persoonattoman kuuloinen.

Kireissä tunnelmissa

20-tuumainen Medium Ride on komppipeltinä kuivahko, mutta laulaa haitsun tavoin heleässä rekisterissä. Kupusoundi on toimiva mutta korkealta ja kovaa soivana hiukan rasittava pidemmän päälle.
Paksuutta pellillä on, mikä yhdessä materiaalivalinnan kanssa tuottaa alakertaan tarpeettoman tuntuista huminaa. Jotta ZHT:n keskivahva ride olisi aidosti jokapaikan komppipelti, se kaipaisi musikaalisempaa pohjavärettä – nyt se on hieman yksitotinen musiikinlajista toiseen siirryttäessä.

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy