Beyerdynamic DT 700 Pro X & DT 900 Pro X – onko kuulokkeilla eroa?

|
Image

Suljettu vastaan puoliavoin. Ikuisuuskysymys.

 

Suoritusarvot ovat lähes prikulleen identtiset, mutta rakenne ei: DT 700 Pro X on umpinaisiin kuppeihin rakennettu eli suljettu malli, kun taas DT 900 Pro X:n korvaa peittävissä kuvuissa on ääntä lävitseen päästävä säleikkö. 

THD-särön määräksi 100 Hz:n taajuudella on mitattu suljetulle mallille 0,40 % ja puoliavoimelle 0,80 %. Painossa eroa on viiden gramman verran.

Oleellisin poikkeavuus on kuitenkin DT 700 Pro X:n kyky vaimentaa ulkoista melua A-painotuksella mitattuna 20 desibelin verran. Puoliavoin DT 900 Pro X ei käytännössä eristä ääntä lainkaan. Muilta ilmoitetuilta suoritusarvoiltaan kuulokkeet ovat täysin yhteneväiset.

 

350 grammaa keveyttä

Veluuripintaiset pehmukkeet asettuvat korvan ympärille tiiviisti ja miellyttävästi, eikä silmälasien sankojen kanssa iske ahdistus. Kunnolla pehmustettu pantakin painautuu päälakea vasten mukavasti, eivätkä luurit heilahtele minnekään vaikka kumartelisi kesken kaiken pedaaleita säätämään. Pehmusteet ovat myös vaihdettavissa, joskin varakappaleet eivät kuulu pakettiin, ne hankitaan tarpeen mukaan erikseen.

Image

Johtoja sen sijaan tulee kaksin kappalein. Lyhyempi sopii työpisteessä hyöräilyyn, pitempi kolmimetrinen on omiaan vaikka studion puolella soiteltaessa. Kaapeli on taipuisaa, ja pinnaltaan hieman nahkeaa. Pölyä ja pikkuroskia tarttuu matkaan, mutta pyyhkäisy kuivalla mikrokuituliinalla riittää johdon puhdistukseen.

Jos suljettujen kuulokkeiden vapaana roikkuva johto pääsee kopisemaan vaikkapa kovaa lattiaa tai työtuolin metallijalkoja vasten, siirtyy kopina kaapelia myöten vasempaan kuulokkeeseen ja saattaa olla voimakkuudeltaan jo hieman rasittavaakin – ei niinkään musiikin soidessa, mutta taukojen aikana. DT 900 Pro X:n kohdalla ilmiö on miedompi.

 

Nautiskelevaan kuunteluun

Molemmat mallit soivat erittäin tasapainoisesti ja miellyttävän selkeästi. DT 700 Pro X:n ääni on hiukan paksumpi alemmalla keskialueella, ikäänkuin hieman tiiviimmäksi paketiksi puristettu. DT 900 Pro X:n soundi on ilmavampi ja raikkaampi, vaikka radikaaleja eroja millään taajuusalueella ei tunnu olevan. DT 900 Pro X kuitenkin hengittää vapaammin, eikä eristä samalla tavalla ulkomaailmasta kuin sisarmallin suljettu rakenne.

DT 700 Pro X:n eristävyys on tehokasta, mutta ei aivan kuppimallisten kuulosuojainten tai hyvin istuvien korvanappien luokkaa. Se myös painottuu eri taajuusalueelle. Esimerkiksi rumpumekkalan ylärekisteriä luurit vaimentavat reippaasti ja symbaalit kuulostavat lempeän pehmeiltä. Alemmalla keskialueella vaimennus ei ole yhtä tehokasta ja virvelin sekä korkealle viritettyjen tomien sointi kolisee kovahkolla soundilla kuulokkeiden läpi.

Muiden soitinten kanssa vaimennus tuntui juuri sopivalta ja esimerkiksi soitto kitaravahvistimen läheisyydessä oli mukavaa. Sopiva monitorointi löytyi holtillisella voimakkuudella ja kuulokkeiden erinomaisen soundin ansiosta soiton pienetkin yksityiskohdat oli helppo havaita.

Äänitöihin parivaljakon äänenlaatu on kelpo laatua ja perusbalanssien ohessa sujuvat kriittiset päätökset niin ekvalisointien kuin vaikkapa kaikujenkin suhteen. Hiljaisessa ympäristössä ja vapaa-ajalla puoliavoin DT 900 X lienee selkeä valinta avaramman sointinsa ansiosta. Jos kuitenkin meluaspekti täytyy huomioida, DT 700 X hoitaa tehtävänsä kyllä lähes vastaavalla audiolaadulla, mahdollisesti jonkun makuun jopa paremmin.

 

Beyerdynamic DT 700 Pro X & DT 900 Pro X

Kuulokkeita studiokäyttöön

• toistoalue 5 Hz – 40 kHz
• nimellisimpedanssi 48 ohmia
• kaksi johtoa (1,8 m & 3 m), lukittava mini-XLR – 3,5 mm / 6,3 mm trs-plugi
• säilytyspussi
• paino 350 g (DT 700 Pro X) / 345 g (DT 900 Pro X)
• hintaluokka testin tekohetkellä n. 250 €

Lisätiedot: F-Pro Esitystekniikka

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.