DB Technologies B•Hype M – täysin varusteltu kenttä-PA

|
Image

Itselliselle äänentoistopaketille löytyy monenmoista tilausta, etenkin jos se on helposti liikuteltava, akkukäyttöinen ja toiminnoiltaan riittävän monipuolinen. Niinkuin B•Hype M.


Italialainen DB Technologies on latonut B•Hype M -aktiivikaiuttimeen kosolti toisiaan täydentäviä ominaisuuksia, jotka ovat iloksi ja hyödyksi hyvinkin erilaisissa käyttötilanteissa.

Paikasta toiseen liikuttaessa takaseinän alakulmiin upotetut pyörät ja matkalaukun tapaan esiin vedettävä vetoaisa helpottavat arkea. Sisään painettuna aisa toimii myös nostokahvana, jonka ohessa muovikopan kylkiin on muotoiltu jämäkät painanteet, joista saa tukevan otteen esimerkiksi kaappia kaiutintelineelle nostettaessa.

Akkukäyttöisenä B•Hype M palvelee sielläkin mihin roikka ei yllä, ja käyttöaikaa luvataan keskimäärin neljä tuntia yhdellä latauksella. Akun varaustilaa ilmaisee selkeä neliportainen led-mittari, jossa vihreästä edetään keltaisen kautta punaiseen latauksen laskiessa.

Lisäksi paketin varusteluun kuuluu oma langaton mikrofoni, joko käsikapulana tai sangallisena head-settinä. Viestiliikenne hoidetaan 863–865 megahertsin alueella ja vaihtoehtoisia kanavia on valikossa kahdeksan. Näin vältetään yhä kuormitetumman WLAN-alueen ruuhka pysyttelemällä alemmalla  UHF-taajuusalueella, ja samalla käyttäjälle annetaan konsteja välttää päällekkäisyyksiä muiden samalla taajuusalueella mahdollisesti operoivien järjestelmen kanssa.

 

Image

 

Kanavan vaihto, RF- ja audiosignaaleiden tasojen tarkkailu ja voimakkuuden säätö hoidetaan B•Hypen takalaitaan upotetun näytön ja selkeään valikkorakenteeseen mallaavien yksinkertaisten navigointinäppäinten avulla.

Langattoman mikrofonin rinnalle voi kytkeä omaan kanavaansa joko mikrofoni- tai linjatasoisen analogisen signaalin – toisen mikrofonin, jonkin soittimen, pää-Pa:sta lämpiöön haaroitetun ohjelmasyötön tai muuta vastaavaa.

Toisen analogisen tulokanavan ansiosta järjestelmään voi liittää vielä ulkoisen musiikkisoittimen joko RCA-parin tai 3,5 mm:n pikkuplugille sopivan jakin kautta.
Ulkoisen musiikkisoittimen käyttöä varten B•Hypessä on lisäksi myös sekä USB-liitäntä että Bluetooth-vastaanotin ja mikäli haluaa päästä vielä helpommalla, voi musiikit tallentaa SD-kortille mp3-muodossa ja soittaa ne sitten suoraan B•Hypen omalla mp3-soittimella.

Ohjelmalähteillä on jokaisella oma fyysinen tasonsäätönsä ja lisäksi langattomalle mikrofonille voi antaa etuajo-oikeuden muihin nähden. Näin kuulutukset ja puheet saadaan varmasti kuuluville, kun automatiikka vaimentaa taustamusiikkia.

Automatiikka reagoi nopeasti, kunhan mikrofonista tuleva signaali on kyllin voimakas – puhujan kannattaakin ottaa asemansa määrätietoisesti ja pitää tilanne hallinnassaan.

Ducker-toiminto reagoi toiseenkin suuntaan varsin nopeasti, eikä kovin pitkiä taidepausseja kannata puheessa viljellä, ettei musiikki pulpahtele taukojen aikana horjuttamaan kuulijoiden keskittymistä. Nopea vaimennus on erinomainen asia, mutta hiukan hitaammin automatiikka saisi kyllä avata muiden kanavien tasot ennalleen. Kiivas polittinen julistus tai helppoheikin höpsistä-pussiin-meininki pysyy kyllä tilanteessa niskan päällä, mutta hienovaraisempien puheiden kohdalla on paikallaan huolehtia taustamusiikin vaimennuksesta ihan perinteiseen tapaan käsin miksaamalla.

Yleissoundin muokkaamiseen B•Hype M:ssä on simppelit basso- ja diskanttikorjaimet, molemmat tyypiltään aktiivisia eli säätöä löytyy sekä vaimennuksen että vahvistuksen suuntaan. Vaikutusalueiden rajoja tai korjauksen desibelimääriä ei ole spekseihin präntätty, mutta käytännössä säätimillä saa väritettyä musiikille jyhkeän loudness-ilmeen, tai yhtä lailla vaikka leikattua puhetoiston kannalta häiritsevät alakerran jymyt pois tai miedonnettua liiallisesti sihahtavia s-äänteitä. Sopivat asetukset puheäänen ja musiikin toistoon löytyivät testitilanteessa helposti.

 

Kapula kouraan

Pakettiin kuuluva langaton käsimikrofoni on asiallinen tapaus. Sointi on terve, proximity-efekti kohtuullinen ja herttaan viittaava suuntakuviokin tuntuu vaimentavan tehokkaasti pääakselin ulkopuolelta saapuvia ääniä. Luonteeltaan kyse on perinteisestä lähimikrofonista, jonka soundi tavallisella puhevoimakkuudella on tasapainoisimmillaan vajaan kymmenen sentin etäisyydeltä. Sitä lähemmäs mentäessä löytyy hallittavissa olevaa ja käyttökelpoista bassokorostusta soundia tukemaan, loitommalle etäännyttäessä ääni ohentuu oleellisesti.

 

Image

 

Kantavuudeltaan B•Hypen langaton osoittautui täysin tasavahvaksi suhteessa muihin, aiemmin testattuihin edullisiin langattomiin järjestelmiin. Kevyet väliseinät ja näköyhteyden katkeaminen eivät vaikuttaneet signaalin kulkuun mitenkään, vasta siirtyminen 25 metrin päässä kiviseinän toiselle puolelle ja eteneminen kerrosten väliseen portaikkoon katkaisi yhteyden. Ennen vaikenemistaan yhteys yskähteli muutaman kerran kuuluvasti ja korahti sitten kerran isommin ennen lopullista hiljaisuutta. Paluusuuntaan tultaessa linja avautui myös samantyyppisten sivuäänten kera. Hyväksyttäviä ilmiöitä, kun huomioidaan että koko B•Hype-äänentoistopaketin hinta on samaa luokkaa kuin markkinoilla olevien edullisten UHF-lähetin/vastaanotin-parien. Siihen nähden toiminta on erinomaista.

 

Kyllä kelpaa

Image

Ex-tempore tiedotustilaisuus, messuosasto, toritapahtuma tai nuoriseuran köydenvetokisa – aina löytyy käyttöä helposti liikuteltavalle ja nopeasti käyttövalmiille äänentoistolle. Ojennetaan langallinen ekstramikki presentaation pitäjälle, langaton yleisölle kysymysten esittämistä varten, ja hoidetaan saman systeemin kautta myös videon tai kuvaesityksen äänet. Avot.

Ja kun soundipuoli on näin asiallinen, ei käyttömahdollisuuksien kirjo jää siihen. B•Hype M sopii mainiosti myös katu-soittajalle ja sisätiloissa operoivalle trubaduurille. Omia efektejä sillä ei ole tarjota, mutta se ei liene ongelma nykyaikana, kun markkinoilla on laulajillekin omat pedaalinsa.

B•Hype M on näppärä ja kompakti paketti, johon on onnistuneesti koottu lajitelma käyttökelpoisia ja toisiaan järkevästi täydentäviä ominaisuuksia, vieläpä sangen edulliseen 
hintaan.

Mikseri on upotettu kaapin yläpäätyyn, langattoman hallintapaneeli takalevyyn. Sen alapuolella on käsikapulalle oma pidikkeensä ja akkuja mikrofonin virtalähteinä käytettäessä se toimii myös niiden laturina.

Kytkimen pitkä painallus kytkee mikrofonin päälle ja pois, lyhyt mykistää tai avaa linjan. Kuoren alta paljastuvalla trimmerillä asetetaan esivahvistus sopivaksi ja harmaa pikku meisseli säätötoimeen kulkee aina mukana.

 

DB Technologies B•Hype M

Aktiivikaiutin langattomalla mikrofonilla

• 10” bassoelementti
• 1” diskanttielementti
• toistoalue 62 – 20 000 Hz
• nimellisteho hetkellisesti 190 W
• maksimiäänenpaine 123 dB SPL
• kaksi analogista tuloa: mikrofoni/linja, stereolinja
• oma langaton mikrofoni/vastaanotin
• Bluetooth- ja USB-tulot
• hintaluokka 500 euroa

Lisätiedot: F-Pro Esitystekniikka

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.