Nayteikkuna

Akai MPK Mini – matkaseuraa muusikolle

Vasta kun päästiin uutisoimasta messuilla esitellyistä MPK-sarjan kontrollereista, Akai ilmoitti lisäävänsä sarjaan vielä yhden mallin – matkustavalle muusikolle tarkoitetun MPK Mini Mk II -ohjaimen.

MPK Mini on suunniteltu toimimaan yleisimpien audio-sekvenssereiden kanssa, ja se tarjoaa mm. 25 soittovoimakkuuden tunnistavaa kosketinta (ns. syntikkakoskettimisto), neljään suuntaan liikkuvan peukalotapin modulaatioiden ohjaamiseen, kahdeksan taustavalaistua MPC-tyylistä naputtelupainiketta ja kahdeksan ohjelmoitavaa Q-Link-säädintä.

Jotta pikkuinen koko ei asettaisi liikaa rajoitteita, on AKAI varustanut MPK Minin muutamalla näppärällä lavennustoiminnolla. Ensinnäkin koskettimiston soittoala laajenee oktaavialan vaihtonäppäimillä, joiden ansiosta ulottuvuutta on peräti 10 oktaavin leveydeltä. MPK Minissä on myös sustain-pedaalin liitäntä.
Mainituilla MPC-painikkeilla taas kattaa yhteensä 16 ohjattavaa tai liipaistavaa kohdetta, sillä AKAI on järjestellyt ne kahteen pankkiin, jolloin jokaisella painikkeella voi olla kaksi eri tehtävää.

Muina herkkuina mainittakoot oma arpeggio-automatiikka, sekä rytmiikan ohjelmointia tukevat, MPC-sarjasta lainatut ominaisuudet, joita ovat Full Level ja Note Repeat. Näistä ensin mainittua käytettäessä jokainen MPC-painikkeen napautus tulostuu täydellä midi-voimakkuudella (127) riippumatta napautusvoimakkuudesta. Jälkimmäistä käytettäessä kone monistaa valittua ääntä automaattisesti sekvensserin tempo/tahtimääritysten mukaisesti niin pitkään kuin painiketta pidetään painettuna.

Akai MPK Mini toimii suoraan USB-väylään liitettynä sekä Mac- että pc-tietokoneissa, eikä se tarvitse erillisiä ajureita. Laite saa käyttövirtansa USB:n kautta, liitäntää erilliselle virtalähteelle ei ole.

MPK Minin mukana toimitetaan ohjelmistopaketti, joka sisältää mm. Hybrid 3 -virtuaalisyntikan (valmistaja AIR Music Tech), hieman erikoisemman Sonivoxin Wobble-dubstep-generaattorin, Akain oman MPC Essentials -ohjelman (toimii myös itsenäisesti ilman tietokonetta) sekä MPK Minille räätälöidyn midi-editorin.

Lisätiedot: Studiotec
 

29.04.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy