American Elite on Fenderin uusi huippumallisto

Image

Fenderin tiedotteen mukaan juuri pidetyillä NAMM-messuilla lanseerattu American Elite -mallisto tarjoaa perinteisten rakenteiden höysteeksi toista tusinaa nykysoittajille suunnattua innovaatiota.

American Elite -sarjan pohjana on Fenderin vankkumattoman suosion saavuttanut viisikko: Stratocaster, Telecaster, Jazz Bass, Precision Bass sekä Dimension Bass.
Näistä jokaista on entrattu nykyaikaisilla ominaisuuksilla, kuten neljännen sukupolven Noiseless-mikrofoneilla, kauloilla joiden profiili muuttuu alanauhoilta ylöspäin edettäessä, kaulaliitosten uudenlaisilla sulavilla muodoilla, tuoreilla pintaväreillä ja lopuksi vielä uudenmallisilla tyylikkäillä ABS Elite -koteloilla. 

 

Image

Uusia Noiseless-mikrofoneja käytetään vain tässä mallistossa ja ne ottavat valmistajansa mukaan huikean harppauksen mikrofonien kehityksessä. Lupaus kuuluu, että niissä yhdistyy autenttinen perinteinen soundi käytännöllisesti katsottuna täysin häiriöttömään toimintaan. Puhdasta soundia kuvaillaan raikkaasti poreilevaksi, kun taas säröpuolella luvataan niiden ruokkivan vahvaa ja täyteläistä rock-voimaa. 

Elite-sarjan kauloissa yhdistyy kaksi erilaista profiilia siten, että yhdessä päässä C-muodosta alkava poikkileikkaus on kaulan toiseen päähän tultaessa muuttunut vähitellen D-muotoon.
Samalla myös otelaudan kaareutuvuutta määrittävä säde muuttuu 9,5 tuuman lukemasta 14 tuumaksi.
Eikä siinä vielä kaikki, paketin nimittäin täydentää epäsymmetrinen kaulan liitos, joka helpottaa kurottelua ylänauhoille.

Ja mikäli tarve vaatii – ja Suomessa yleensä vaatii – kaulan suoruutta voi säätää uudella kaksitoimisella kaularaudalla, johon pääsee käsiksi rungon puoleisesta päästä.

Uusi Elite-kitaramallisto tulee kauppoihin kevään kuluessa, basistit joutuvat odottelemaan syyskaudelle.

 

Image

American Elite Stratocasterin muita erikseen mainittavia ominaisuuksia ovat kahden kiinnistyspisteen varassa toimiva uusi vibramekanismi, lyhyttappiset lukitsevat virityskoneistot ja seitsemän erilaista väritystä, joiden joukossa on kaksi täysin uutta metalliväriä.

Perinteisen mikkiyhdistelmän vaihtoehtona on talla-asemaan sijoitetulla humbuckerilla varustettu HSS-versio.

American Elite Telecaster tarjoaa puolestaan S-1-systeemin, jolla etu- ja takamikrofonin voi kytkeä joko sarjaan tai rinnan.
Lyhyttappiset lukitsevat virityskoneistot kuuluvat speksiin.
Värivaihtoehtoja on kuusi ja niiden joukossa on myös ajaton Butterscotch Blonde.
Mallistoon kuuluu myös thinline-versio, jonka erityispiirre on Elite Suspension -talla kolmen säädettävän tallapalansa kera.
S-1-kytkentä löytyy myös rinnakkaisesta thinline-mallista.

American Elite Jazz-bassoa vamistetaan sekä neli- että viisikielisenä, ja näissä soittimissa uusia Noiseless-mikrofoneja komppaa 18 voltin jännitteellä toimiva etuvahvistin.
Patentoidun HiMass-vintagetallan kerrotaan tuovan lisää potkua äänten syttymiseen ja resonanssiin. Samalla ne mahdollistavat myös kielten pujotuksen rungon läpi.

Precision-mallin ystäville tarjolla on niinikään HiMass-talla ja 18-voltin etuvahvistin, ja lisäksi perinteisen P-mikin kumppaniksi bassoon on lisätty Jazz-basson tallamikrofoni.

American Elite Dimension -bassoa valmistetaan neli- ja viisikielisinä ja tämänkin soittimen etuvahvistin toimii 18-voltin jännitteellä. Kolmialueinen ekvalisaattori ja vahvat humbucker-mikrofonit tarjoavat valmistajan mukaan sointia, joka puskee läpi paksummastakin kitaravallista.
Elite Dimensionin kaulaprofiili on epäsymmetrinen. Fenderin mukaan alakielten puolelta hieman pulleampi muoto antaa tukea peukalon hangalle ja samalla esteettömän maaston sormityöskentelylle.

Lisätiedot: Fender