Arturia FX Collection – 15 plugin setti

Viisi eri efektilajia ja jokaisesta kolme erilaista plugia, siinä Arturian efektipaketin pohjimmainen perusajatus.


Kolmen erityyppisen kaiun joukossa on myös Plate-140, joka arvioitiin hiljattain Riffin numerossa 2-2020.


Tämä EMT:n klassikkolaitteen mallinnus sisältää itsessään kolme erilaista muunnelmaa samasta teemasta, ja esikuvan mukaisten perussäätöjen lisäksi kaikua pääsee muovaamaan muutamalla ekstra-parametrilla.

Spring-636 puolestaan ruokkii räyhäkkäämpään räminään mieltyneitä jousikaiun toisinnolla, johon kerrotaan mallinnetun myös jousitankkia syöttävän, germanium-tranistoreilla toteutetun esivahvistimen soundi.

 

 

Kaikumaailmat täydentää Intensity, jolle ei nimetä esikuvaa menneisyydestä vaan kyseessä on alkuperäinen Arturian alkuperäisluomus. Sitä kuvaillaan futuristiseksi kaiuksi, jossa on loputon määrä modulaatiomahdollisuuksia.

 

 


Saman tyyppinen jaottelu pätee myös delay-kolmikkoon, jossa Tape-201 jäljittelee Rolandin maineikasta nauhakaikua ja Memory Brigade puolestaan lofi-soundien tuottamiseen erityisen soveliasta, analogista bucket brigade -kytkentää. 

 


Jälleen kolmantena saman kategorian plugina on Arturian oma alkuperäisluomus, Eternity, nykyaikaisin ja monipuolisin ohjausmahdollisuuskin varustettuna.

 

 


Tässä paketissa efekteiksi luokitellaan myös etuvahvistimallinnokset, joista jokainen perustuu maineikkaaseen esikuvaan.
Vuosiluvulla 1973 nimikoitu plugi tuottaa Arturian mukaan brittiläisen studioperinteen autenttisen soundin varsin, ulkonän perusteella varsin "nevemäiseen", varhaisen 70-luvun tyyliin, kun taas TridA on kokonainen kanavalohko, jonka esikuva on Trident A-mikseri.


Pre V76 sukeltaa pop-musiikin historiassa vielä varhaisemmalle vuosikymmenelle, ja se tuo valmistajansa mukaan nykystudioon 60-luvun musiikille ominaiset soundit.

 

Dynamiikkaprosessoreilla on itse oikeutettu paikkansa myös tässä työkalupakissa ja tämä trio koostuu etuasteiden tapaan kolmesta tietyn laitteen virtuaalivastineesta.
VCA-65 on Arturian mukaan "täydellinen VCA-kompressorin toisinto", mikä rivien välistä viitannee DBX:n malliin 165-A, vaikkei suoraan sanotakaan. Sen verran on nykyaikaa huomioitu, että perinnesäätöjen ohessa plugi tarjoa nykyaikaisia lisätoimintoja, kuten kompression look ahead -tyyppisen ohjauksen.

 

Fet-76 perustuu vähintäänkin yhtä tunnettuun dynamiikkapuristimeen, UREIn 176-malliin, vaikka tässäkin yhteydessä tarkka esikuva jätetään lukijan arvattavaksi.

 


Kolmikon täydentää hieman harvinaisemman putkikompressorin, 1950-luvulla lanseeratun Gates STA-Levelin mallinnos ja sitä suositellaan erityisesti bassolle ja laululle.

 

 

Viides kolmen plugin ryhmä on suunnattu ennakkoluulottomille äänitaiteilijoille, ja siihen kuuluu kolme erilaista suodinta.

Näistä Mini, leikkisästi filosofin ylipäästäsuotimeksi nimetty, on tohtori Moogin kuuluisan 34 dB/oktaavi vaimentavan suotimen toisinto. Perusteiltaan tuttu Minimoogista, mutta tässä yhteydessä varusteltuna vielä lisäksi uudenaikaisilla työkaluilla. 

 

Filter M12 viittaa Oberheiminn Matrix 12 -syntetisaattoriin ja samaa sukupuuta on toinenkin Tom Oberheimin alkuperäissoittimeen perustuva virtuaalisuodin, Sem.
Kumpainenkin näistä jälleen nykyaikaisilla toiminnoilla ryyditettynä.  

 

Arturian efektikokoelma on myynnissä 15 plugin pakettina, mutta jokaisen siihen kuuluvat virtuaaliefektin voi myös lunastaa itsenäisenä tuotteena.
 

Lisätiedot: EM Nordic

07.05.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy