Arturia MiniFreak – polyfoninen hybridisyntikka

Arturian juuri julkaistama MiniFreak on kuusiääninen syntetisaattori, jonka hybridirakenne perustuu kahden digitaalisen synteesikoneiston ja analogisuotimien yhdistelmään.

 

MiniFreakin kosketusvoimakkuuden (velocity) sekä jälkipainon (aftertouch) tunnistava koskettimisto on 37 koskettimen mittainen, ja se liittyy elimellisenä osan soittimen sekvensseri/arpeggio-automatiikkaan.

MiniFreakin digitaalisissa synteesikoneistoissa on 22 erilaista aaltomuotoa oskillaattoreille, ne voidaan kytkeä soimaan erikseen tai päällekkäin stäkättyinä, tai niillä voidaan prosessoida toisiaan.
Aito polyfonia toteutuu kuusiäänisenä, parapolyfonia 12-äänisenä, ja lisäksi vaihtoehtoina ovat monofoninen sekä unisono soundi.

 

 

Arturia kertoo, että laajennetun modulaatiomatriisin ansiosta MiniFreakin soundin muotoiluun löytyy keinoja, joilla hyvinkin kokeelliset päämäärät on helppo saavuttaa. Modulaatiolähteitä on seitsemän ja niiden vaikutuskohteita 13.
Työkaluvalikoimaan kuuluvat mm. polyfoniset ADSR-verhokäyrät, kustomoitavat moniportaiset LFO-aaltomuodot, FM- ja kehämodulaatiot sekä Arturian oma satunnaisuuteen perustuva Spice & Dice -modulaatio.

Soittimessa on myös kolme digitaalista efektiprosessoria, joista jokaisessa on kymmenen erilaista efektityyppiä. Joukossa on stereovaikutelmaa laajentavan choruksen lisäksi mm. phaser ja flanger,  pikkutarkkaan taajuusvasteen muokkaukseen pystyvä kolmialueinen ekvalisaattori, monialuekompressori, kaikuja ynnä viiveitä, sekä erityyppisiä rouheisia säröjä.

Soittimen valmis soundi saadaan ulos stereolähdöstä. Tehtaan jäljiltä MiniFreakiin on tallennettu 256 muistipaikan verran soittovalmiita soundeja, ja käyttäjälle on varattu saman verran vapaata muistikapasiteettia.    

Arturia on tehnyt MiniFreakista myös VST-plugina toimivan version ja lupaa fyysisen soittimen sekä plugin-applikaation toimivan ja kuulostavan prikulleen samoin, joten soittajalla on käytössään sama toiminnallisuus ja soundisto DAW-työskentelyssä sekä keikalla.


Lisätiedot: EM Nordic

21.10.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy