Blackstar St. James 50 – vanhaa ja uutta

Blackstar julkisti uuden St. James -vahvistinmalliston, jonka 50-wattisten putkikombojen ja -nuppien kerrotaan olevan painoltaan lähes 50 prosenttia kevyempiä kuin perinteiset vastaavan teholuokan putkivahvistimet.


Blackstar St. James -mallisto koostuu pääteputkiensa mukaan nimetyistä EL34- ja 6L6-komboista sekä vastaavista vahvistinnupeista. Tummalla tolexilla päällystetty malli on EL34 ja vaaleammalla luonnollisestikin 6L6-versio.
Molemmissa on kaksi 12AX7 (ECC83) -etuasteputkea.

Lisäksi malliston täydentää kaksi viimeistelyltään erilaista pystymallista 212VOC-kaappia, toisin sanoen pystymallista komeroa, joiden takalaita voidaan osittain myös avata.
Irtokaappien kaiuttimina on kaksi Celestion G12Z-70 ‘Zephyr -elementtiä.

Kunkin Blackstar St. James -vahvistimen ykköskanava on samanlainen. Sille on yksi volume-säätö (volume I) ja soinniltaan sen todetaan muistuttavan ´60-luvun ”klassisia amerikkalaisvahvistimia”.
Kakkoskanavalle on varattu gain - ja volume-säätimet (gain II, volume II), ja sointi vaihtelee mallista riippuen.

St. James EL34 -mallissa sointi pohjaa kakkoskanavan osalta ´60-luvun alkupuolen ”rakastettuun brittiläiseen A-luokan vahvistimeen”. Se tuottaa hieman yliohjattua soundia, jonka kerrotaan toimivan hyvin pedaalien alustana.
Boost-kytkimen takaa saa tässä mallissa 10 desibelin puhtaan volumenoston, joka lisää putkisäröä, mutta ei muuta kanavan perussointia.

St. James 6L6 -vahvistimissa puolestaan kakkoskanava perustuu valmistajan omaan sarjalliseen särökytkentään sekä ”brittityyppiseen”, passiiviseen eq-konfiguraatioon (tone stack).
Lisäksi 6L6-vahvistimien voice-kytkimellä saadaan lisättyä putkisäröä eli gain-säädin saa lisää potkua.

Kummankin vahvistinmallin säädinpaneeliin kuuluu instrumenttiliitännän ohessa kolmialueinen eq (bass, middle, treble), reverb-säätö sekä master-volume.


Blackstar St. James -vahvistimissa on myös kytkin kanavien vaihtoon sekä power-kytkin, jolla saadaan pääteasteen täyden tehon lisäksi kaksi vaihtoehtoa: sag tuottaa dynaamisen kompression eli alentaa headroomia ja pehmentää iskujen atakkia, kun taas kahden watin vaihtoehto on omiaan pientä tehoa vaativiin tilanteisiin.

Liitännät tietokoneelle (usb) ja jalkakytkimelle (kuuluu vahvistimen hintaan) on sijoitettu takalaitaan.
Varusteluun kuuluu myös efektiluuppi (send, return/+4dBu/-10dBv).
Kytkimellä voidaan valita cab rig -simulaatiolla varustetut lähdöt eli balansoitu linjalähtö (XLR) sekä kuulokelähtö/linjalähtö.
Kaiutinlähtöjä Blackstar St. James -vahvistimissa on kolme: 1x16 ohmia, 1x8 ohmia tai 2 x ohmia.

Blackstar St. James -komboissa on Celestionin G12Z-70 Zephyr -kaiutin.
Kombojen mitat ovat 535 x 462 x 259 millimetriä ja paino 12,8 kilogrammaa.
Blackstar St. James -nuppien mitat ovat puolestaan 402 x 222 x 214 millimetriä ja paino 6,7 kilogrammaa.

Lisätiedot: Blackstar

19.05.2022
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy