BluGuitar AMP1 – julkisena aseena miniatyyriputki

Image

BluGuitar AMP1 on nelikanavainen, täysin analoginen kitaravahvistin, joka muotoilunsa ansiosta soveltuu käyttöön niin kaiutinkaapin päälle sijoitettuna nuppina kuin pedaalilautaan kiinnitettynäkin.

 

Valmistajan mukaan putket ovat määrittäneet hyvän kitaravahvistimen ominaisuuksia onnistuneesti jo vuosikymmenet, mutta vahvistinsuunnittelussa on silti katseltu turhan kapeaa sektoria: perinteisiä putkia. BluGuitar kertoo tähynneensä hieman eri suuntaan: siinä missä länsi kehitti uudempaa elektroniikka, panostivat entisen itäblokin valtiot aikanaan avaruus-, ilmailu- ja sotateollisuuden saralla putkitekniikan jalostamiseen ja niitä hedelmiä BluGuitar nyt nauttii AMP1:n kytkennässä. Vahvistimen soundin yhdeksi avaintekijäksi valmistaja nimeää nimittäin juuri tällaisen, vielä perinteisiä miniatyyriputkiakin siromman nano-putken.

Nano-putken eduiksi mainitaan pienen koon lisäksi erinomainen mekaaninen kestävyys ja sähköiset ominaisuudet (mm. vähäisempi kohina, matalampi sisäinen kapasitanssi, pienempi energiankulutus ja parempi hyötysuhde), joiden ansiosta putki on audiolaadultaan erinomainen ja sille luvataan kolminkertainen käyttöikä perinteiseen ECC83-etuasteputkeen verrattuna. Tämä huomioiden on erikoista, että BluGuitar ilmoittaa olevansa nyt ensimmäinen valmistaja, joka hyödyntää tällaisia putkia kitaravahvistimessa.
Putkea käytetään AMP1:n päätevahvistimessa, mutta tarkempaa kuvausta kytkennästä ei kerrota.

 

Image

Nimellisteholtaan satawattinen AMP1 on suunniteltu täysveriseksi keikkavahvistimeksi isoja lavoja myöten, mutta oman säädettävän PowerSoak-toiminnon ansiosta tehot skaalautuvat pienemmällekin estradille mahtuvaan mittaan.
Käyttö äänitystilanteissa on huomioitu sekin: kaiutinsimuloitu linjalähtö antaa myös äänitysmikrofonin vaikutuksia jäljittelevän signaalin, ja Class D -tyypin päätevahvistin on suunniteltu siten, ettei kaiuttimia tarvita välttämättä linjasoiton aikana lainkaan. Samoin luonnistuu kotiharjoittelu kuulokekuuntelulla ilman kaapin kytkemistä.

Puhtaalle soundille varatun kanavan lisäksi AMP1 tarjoaa kolme erillistä särökanavaa, ja perusvoluumiin saa lisäpotkua säädettävällä boost-toiminnolla.
Kanavien nimikoinnit – Clean, Vintage, Classic ja Modern – antavat osviittaa niiden perusluonteista. Nelikon avulla voikin valmistajan mukaan surfailla halki koko kitaravahvistinten historian.
Lisäulottuvuutta tuo efektilenkki, joka voidaan määrittää joko vahvistimen rinnalla toimivaksi tai signaalitien katkaisevaksi sarjaankytkennäksi. Lenkin signaalitasot voi säätää mennen tullen, joten sovitus eri laitteille hoituu kätevästi.

 

Image

Jos AMP1:n sijoittaa pedaalilautaan – johon se lukittuu oman magneettinsa avustuksella – voi toimintaa ohjailla suoraan vahvistimen kolmella jalkakytkimellä. Jos AMP1:n taas asettaa kaapin päälle, voi tavallisella kahden kytkimen pedaalilla vaihtaa kanavaa ja polkaista boostin päälle tai pois tilanteen mukaan.
Muotoilussa on huomioitu sekin, että kaiutinkaapin kansilevyssä saattaa olla yksittäinen ulkoneva remmikahva – sellaista varten AMP1:n pohjaan on tehty vastaava syvennys, joten vahvistin ei jää keinumaan kahvan varaan vaan asettuu tanakasti kaapin selkään.

 

Image

Vahvistimen ohjaus ulkoisella midi-kontrollerilla onnistuu lisävarusteena myytävällä MIDI1-sovitteella.
Niin ikään lisävarusteena myytävällä REMOTE1-pedaalilla taas saa käyttöönsä enemmän AMP1:n ominaisuuksia sekä 36 muistipaikkaa eri asetuksille. Pedaalia voi sitten edelleen laajentaa neljä efektilenkkiä tarjoavalla lisäpalikalla, jolloin AMP1 palvelee kokonaisen kitarasysteemin ohjelmoitavana hermokeskuksena.

LisätiedotEM Nordic