Bose Panaray 802 & 402 IV – uudistetut versiot antavat uusia mahdollisuuksia

Image

Bosen Panaray-kaiuttimet ovat 25-vuotisen historiansa aikana vakiinnuttaneet paikkansa esimerkiksi teattereissa, auditorioissa ja ravintoloissa. Nyt päivitettyjen mallien asennuskäyttö on valmistajan mukaan aiempaakin kätevämpää, kun koteloihin lisätyt kiinnityspisteet sekä uudet kiinnitystarvikkeet antavat uusia mahdollisuuksia kaiutinten asemointiin niin sisä- kuin ulkokäytössäkin.

Kaikissa Panaray-malleissa käytetään koko audiokaistan toistavia elementtejä, minkä ansiosta niissä ei tarvita perinteistä työnjakoa kartiolementin ja diskanttitweeterin kesken – sen enempää kuin jakosuodintakaan. Bosen mukaan tällä saavutetaan vertaansa vailla oleva tasainen, ja luonnollinen toisto erityisesti keskialueen kriittisessä laulurekisterissä.

Panaray-kaiuttimen etulevy on kaareutuva ja siihen sijoitetut elementit on suunnattu Bose Articulated Array -muodostelmalla tarkoin toisiinsa sovitetusti, jotta eri elementtien tuottama ääni kattaa summautuessaan yhtenäisen ja laajan sektorin. Valmistajan mukaan tyypillisessä käyttötilanteessa tarvitaan tämän ansiosta vähemmän erillisiä kaiutinyksiköitä.

Uutisen avauskuvassa näkyvän kevyen ja näppärän Panaray 802 IV -kaiuttimen nimellinen suuntaavuus on 120° X 100° (pysty- / vaakasuunnassa) ja sen bassotoisto ulottuu aina 52 hertsiin asti. Siksi monissa käyttötilanteissa ei valmistajan mukaan tarvita lainkaan erillisiä subwoofereita, mikä osaltaan laskee kokonaisen systeemin hankintakustannuksia.

Uuden IV-sarjan myötä 802:n kotelon kylkiin on lisätty kiinnityspisteet, joihin sopiva U-sanka löytyy erillisenä tarvikkeena.
Kaiutinta valmistetaan mustana ja sen painoksi ilmoitetaan 13,6 kg. Ulkomitat ovat 338 x 520 x 335 (mm).

 

Image

Pienempi Panaray 402 IV -kaiuttimen suuntaavuudeksi ilmoitetaan 120° X 60°, ja tämän mallin alarajataajuus on 73 Hz.
Kotelon takaseinään sijoitettujen uusien kiinnityspisteiden ansiosta kaiutin sopii suoraan standardi-kannakkeisiin, joilla se voidaan asentaa niin seinään kuin kattoonkin ja suunnata vapaasti.
Kaiutinta valmistetaan sekä mustana että valkoisena,  ja sen painoksi ilmoitetaan 7,3 kg. Ulkomitat ovat 592 x 206 x 202 (mm).

Muut Bose Panaray -mallit – kuten 502A, MA12 ja MA12EX – säilyvät mallistossa sellaisinaan. 

Lisätiedot: Bose