Nayteikkuna

Boss TB-2W Tone Bender - ´60-luvun futsia

Bossin efektit ovat yleensä valmistajan omia innovaatioita, mutta silloin tällöin niitä tehdään yhteistyönä toisen merkin kanssa. Tällainen on uutuuspedaali TB-2W, joka on yhdessä Sola Soundin kanssa luotu uudelleentulkinta Tone Bender MK II -futsista, jota Macari’s Music  Instruments alkoi myymään Lontoossa ´60-luvulla.

 

Boss TB-2W -uutuutta valmistetaan 3000 kappaleen rajoitettu erä, mikä kerrotaan johtuvan komponenttien saatavuudesta. Valmistajan mukaan kyseessä on soinniltaan autenttinen versio Tone Benderistä, jonka valmistuksessa on käytetty valikoituja germanium transistoreita, jotka on kertoman mukaan on tarkasti testattu.

 

Siinä missä alkuperäinen Tone Bender suunniteltiin toimimaan yhdeksän voltin sinkkihiili-parisolla, Boss TB-2W on varustettu kolmiasentoisella kytkimellä, jolla voidaan vaihdella käyttöjännitettä (7-, 9- tai 12 volttia). Valmistajan mukaan yhdeksän volttia tuottaa täysin uuden pariston soudin ja antaa parhaan Tone Bender -tatsin. Boss TB-2W:n tarjoama seitsemän voltin vaihtoehto puolestaan soi hieman kulahtaneen pariston tapaan, ja tuottaa omanlaisensa särökarakteerin, josta monet pitävät. 12 volttia on sitten täysin toista maata, koska se tarjoaa näistä kolmesta parhaan dynamiikka-alueen ja samalla vaihtoehdon, jota alkuperäisellä Tone Benderillä ei saanut aikaan.

Boss TB-2W on varustettu kahdella ”kananpää”-säätimellä, joilla annostellaan soundin atakkia (Attack) ja volumea (Level). Ohituskytkentöjä on kahta tyyppiä, true bypass (thru) ja bufferoitu (buf). Näille on valitsin, joka on sijoitettu pedaalin päätyyn. Boss TB-2W:n jalkakytkin on perinteistä Boss-mallia, ja tuloliitännän impedanssi on yksi (1) megaohmi.

Boss TB-2W toimii joko alkaline-paristoilla (9 V, 6LR61, 6LF22) tai verkkolaitteella, jonka valintaa valmistaja suosittelee PSA-sarjastaan. Virrankulutus on 60 milliampeeria.

Videoilla Ant Macari ja Yoshi Ikegami kertovat Boss TB-2W:n synnystä:
 

Lisätiedot: Roland Suomi

 

09.02.2021
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy