Darkglass Hyper Luminal – hybridi-kompressiota pedaalissa

Pedaalikompressoreita tuntuu puksahtavan markkinoille tuon tuosta. Nyt asialla on suomalainen bassolaite-valmistaja Darkglass, jonka Hyper Luminal perustuu hybridi-suunnitteluun. Sen jänniteohjattua vahvistinta nimittäin kontrolloi digitaalinen sivuketju.

Uutuus toimii fyysisten nuppien ja mallinnusteknologian yhteispelillä. Darkglass Hyper Luminal on varustettu neljällä säätimellä, joista Blend kontrolloi kuivan ja kompressoidun signaalin suhdetta.
Kytkennässä se on asetettu ennen Output-hanikkaa, joten näin ollen laitetta voi käyttää myös puhtaana buustina, kun Blend-säädön asettaa minimiin.

Lisäksi Darkglass Hyper Luminal on varustettu Compression- ja Time-säädöillä. Ensin mainitulla annostellaan kompression määrä, ja samalla se vaikuttaa myös pedaalin sisäiseen make up -gainiin. Jälkimmäisellä Darkglass Hyper Luminal hoitaa Attack- ja Release-parametrit eli sen kuinka nopeasti kompressio haukkaa signaalista kiinni ja miten nopeasti pedaali siitä palautuu. Darkglass Suiten avulla voi vielä erikseen hienosäätää toiminnon käyttäytymistä.

Hyper Luminalin aseet eivät kuitenkaan ole tässä. Se on nimittäin varustettu myös kahdella sensorilla. Lähtöjakin puolella oleva Ratio kontrolloi kompressiosuhdetta. Tulojakin luona sijaitseva Mode puolestaan mahdollistaa valinnan kolmen moodin väliltä.
Niistä BUS on mallinnettu Solid State Logicin miksauspöydän bus-kompressorista.
FET taas on saanut inspiraationsa Universal Audion 1176 -klassikosta, kun taas SYM on yhtä kuin Darkglassin oma Super Symmetry 115 Gev -kompressori, jonka valmistus on jo lopetettu.

Darkglass Hyper Luminal on varustettu myös gain-tason alennusta ilmaisevalla led-mittarilla. Pedaali toimii yhdeksän voltin jännitteellä, mutta vaatii virtaa vähintään 250 milliampeeria. Hyper Luminal nimittäin tuplaa jännitteen sisäisesti 18 volttiin.

Lisätiedot: Darkglass


 

11.09.2018
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy