Dialtone tekee sähkökitaran mikeistä säädettävät

Image

Dialtonen mikrofonien erikoisuutena ovat säätimet, joilla niiden sähköisiä ominaisuuksia voidaan muunnella.

Sähkökitaraan valmiiksi asennettujen tai erikseen ostettavien mikkien ominaisuudet ovat sellaisia kuin valmistaja on niille tehnyt, eikä käyttäjä voi näitä halutessaan muokata. Mutta San Franciscon laitamilla toimiva Dialtone haluaa muuttaa tätä ajattelua esittelemällä uudentyyppisten magneettisten mikkien valikoiman, joissa säätövaraa on laajalti ja asetuksien muuttaminen käy vaikka soiton aikana.

Kitaramikin tuottamaa soundia voi kuvailla sanoinkin, minkä lisäksi on olemassa joukko mittaustuloksiin perustuvia lukuarvoja ilmaisemassa mikin suorituskykyä ja ominaisuuksia. Jokaisella mikillä on useista tekijöistä – kuten kelan langan määrästä ja ominaisuuksista – riippuva resonanssihuippunsa. Se on taajuus, jolla signaalin lähtötaso on suurin. Tässä linkissä on verrattu yhden valmistajan mikkien ominaisuuksia.

Tyypillinen resonanssihuippu on useiden kilohertsien taajuudella ja korkeampi arvo merkitsee suurempaa ylätaajuuksien osuutta signaalissa ja kirkkaampaa soundia. Huipusta puhutaan tässä siitä syystä, että taajuusvastekuvaajassa huippuarvo erottuu selvästi melko kapeana piikkinä.

Se, miten kapea tai leveä tuo huippu on, ilmaistaan mikin Q-arvona. Lyhyesti: mitä suurempi on Q-arvo sitä kapeampi ja terävämpi on mikin resonanssihuippu. Vastaavasti pieni Q merkitsee leveämpää huippua. Tyypilliset Q:n arvot ovat välillä 1,3–3 ja ylikin.

 

Image

Dialtonen mikkien alumiiniseen kuoreen on sijoitettu erilliset ja toisistaan riippumattomat säätimet resonanssihuipulle, jonka säätövaraksi he ilmoittavat 320–5400 Hz ja Q:lle alueella 0,20–5,10. Mitä tämä merkitsee?

Ensinnäkin, näiden arvojen sisään kuuluvat perinteisten mikkien ominaisuudet, joten valmistajan mukaan heidän tuotteensa voi jäljitellä samoja soundeja, joita muidenkin mikeillä saadaan.
Toisaalta, resonanssihuipun laskeminen roimasti tavanomaisten mikkien arvojen alle tuottaa matalasävyisiä,  pehmeitä ja jopa tuhnuisia sointeja, kun taas säätöalueen yläpäässä taas tavoitetaan erittäin diskanttivoittoinen soundi.

Q:n arvoa voidaan puolestaan säätää äärimmäisen latteasta ja laajaa taajuuskaistaa suosivasta pienestä lukemasta suureen ja resonanssihuippuun fokusoituneeseen arvoon asti.
Jos käyttöön löytyy niin hyvä kahden arvon yhdistelmä, ettei sitä tarvitse muuttaa, säätimet voi lukita paikoilleen pienellä kuusiokoloruuvilla.

Dialtone tarjoaa lisäksi mahdollisuuden muokata signaalin lähtötasoa erikseen asennettavalla gainin säädöllä.

Toistaiseksi Dialtonen mikkejä on saatavilla humbucker-koossa, ja niiden asentaminen voi vaatia potentiometrien vaihtamisen.

Lisätiedot: Dialtone Pickups