Nayteikkuna

Drawmer 1976 – saturaatiota ja stereokuvan laajennusta 70-luvun tapaan

Stereomateriaalin työstöön tarkoitettu Drawmer 1976 jakaa audioalueen kolmeen taajuusalueeseen, joilla jokaisella voi itsenäisesti säätää stereokuvan leveyttä ja saturaatiosärön määrää.


Valmistaja kertoo, että prosessin tarkoituksena on tuottaa 70-luvun henkeen istuvaa, sopivasti saturaatiolla rouhistettua ja syvyysvaikutelmaltaan kolmiulotteiseksi muokattua soundia täysin analogisesti. Toisaalta yhtenä lähtökohtana suunnittelulle mainitaan Drawmerin oma täysdigitaalinen masterointiprosessori DC2476, jossa sekä stereokuvan laajuus että saturaatio ovat myös itsenäisesti säädettävissä.

Drawmer 1976:n ytimenä on kolmitie-jakosuodin, jossa alempi jakotaajuus voidaan säätää portaattomasti välillä 70 Hz – 1,5 kHz. Ylemmän jakopisteen säätö kattaa 800 Hz – 15 kHz haarukan.

 

 

Jokaisella kolmella kaistalla on oman tasonsäätönsä ohessa itsenäinen saturaatio-särön säätönsä, sekä portaaton stereokuvan leveyden säätönsä.

 

 

Drawmer 1976:n saturaatio tuottaa harmonista säröä, jonka määrä on säädettävissä nollasta (täysin puhdas alkuperäinen signaali) kymmeneen. Luonteeltaan säröä kuvaillaan sellaiseksi, jota 1970-luvun äänityslaitteisto luontaisesti tuotti, ja jota nykyaikainen puhdas digitaalinen tallennusjärjestelmä ei tuota.
Valmistaja kuitenkin huomauttaa, että äänityksen ja miksauksen aikana käytössä saattaa hyvinkin olla laitteita (tai plugin-efektejä), jotka itsessään tuottavat jo säröä, joten viimeistelyvaiheessa on syytä toimia lisäsärön annostelun kanssa harkitusti. Kolmikaistainen toiminta antaa silloinkin mahdollisuuksia kohdistaa säröä juuri sinne, missä se on eniten tarpeen.

Kunkin kaistan signaali voidaan erikseen muokata kapeimmillaan monoksi, tai levittää alkuperäistä signaalia leveämmäksi. Asteikko ulottuu lukemasta -5 lukemaan +5, nolla edustaa alkuperäistä signaalia.
Kaistakohtaisen prosessoinnin ansiosta voidaan esimerkiksi toisintaa viinylilevyjen masteroinnissa käytetty menetelmä, jossa alle 150 Hz:n kaista monotettiin kokonaan, jottei levysoittimen neula hyppää ulos urasta.

Jokaisella kaistalla on oma mykistysnäppäimensä, joten säätöjen vaikutuksia voi kuunnella vaikka kaista kerrallaan. Vertailu muokkaamattomaan käy sekin päinsä helposti, sillä jokaisella kaistalla on oma ohituskytkimensä (bypass).

Drawmer 1976 on varustettu balansoiduilla tulo- ja lähtöliitännöillä ja se voidaan kytkeä inserttilaitteeksi, tai esimerkiksi miksaus/masterointi-ketjun yhdeksi lenkiksi.
Erillisten tulo- ja lähtötasonsätöjen ansiosta sovitus kulloiseenkin laitteistoon käy helposti.

 

Laitteen sisäinen virtalähde on toteutettu rengassydänmuuntajalla, ja se on varustettu käyttöjännitteen valintakytkimellä.
Valmistusmaa on Englanti.

Lisätiedot: EM Nordic

19.08.2019
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy