Electro-Harmonix Lester – muljutusta kitaralle tai koskettimille

Image

Doppler-ilmiötä hyödyntävä Leslie-kaappi tuottaa urkusoundiin seesteistä aaltoilua tai vinhaa muljutusta, mutta onpa kyseinen efekti osoittautunut käyttökelpoiseksi myös kitaran maustimena.

Leslie on rekisteröity tavaramerkki, jota monen muun vastaavan tavoin käytetään yleiskielen sanana kuvaamaan kaikkia kaiutinkaappeja, joissa on diskantille pyörivä torvimekanismi ja bassolle oma roottorinsa.
Alkuperäinen elektromekaaninen toteutus on tehokas ja sen tuottama efekti vaikuttava, mutta varjopuolena on kaapin koko ja paino – keskisuuren pakastimen mittaista mööpeliä vahvistimineen ei kanneta ihan jokaiselle pizzeria-keikalle. Siksipä pedaalimalliset vastineet ovatkin erittäin tervetulleita.

Electro-Harmonix on kumminkin kaihtanut toisten varpaille tallomista ja nimennyt kyseistä efektiä jäljittelevät pedaalinsa Lester K:si ja Lester G:ksi. Näistä ensin mainittu on tarkoitettu urku-tyyppisten kosketinsoundien ja jälkimmäinen kitarasoundien mausteeksi.

Image



Erona pedaaleiden välillä on se, että Lester G sisältää kolmella säätimellä ohjattavan kompressorin, jolla kitarasignaali mankeloidaan kyllin tasaiseksi, jotta muljutus onnistuisi kunnolla. Lester K puolestaan on varustelultaan riisutumpi.

Image

Molemmissa malleissa on itse leslietä jäljittelevän efektin muovailuun tarjolla miltei samat säädöt. Voluumilla säädetään signaalin lähtövoimakkuus, kun taas drive vaikuttaa suoraan tulosignaalin säröytymiseen.

Sokerina pohjalla on Speed/Brake-kytkin, jolla efektin nopeuden saa kiihtymään tai hidastumaan samaan tapaan kuin aidossa Leslie-kaiuttimessakin. Sopivasti vuoroin hidastuva ja kiihtyvä efekti onkin usein juuri se kaivatuin muoto tälle höysteelle. Molemmissa malleissa on erilliset fast- ja slow-asetukset, joilla määritellään miten hidas on hidasta ja kuinka nopea nopeata.

Tässä kohden kitaraversio menee kuitenkin vielä hieman pitemmälle, sillä siinä on mahdollista säätää myös tarkka aika hitaan ja nopean vellonnan vaihtumiselle. G-versioon voi lisäksi liittää ulkoisen ekspressiopedaalin, jolla kiihdytystä ja jarrutusta voi kontrolloida realiajassa.

Koska Leslie-kaiuttimessa signaali todellakin jaetaan erikseen muljuutettaviin basso- ja diskanttikaistoihin, tehdään myös Electro-Harmonixin Lester-pedaaleissa samoin. Balance onkin basso- ja diskanttiosaston välisen suhteen säädin.

Lester G -pedaalin toimintaa esittelevä video aukeaa tästä linkistä ja Lester K -pedaaliin voi tutustua pienoiselokuvalla, joka avautuu omaan ikkunaansa tämän linkin kautta. 

Lisätiedot: Electro-Harmonixin tuotteita edustavat Suomessa EM Nordic sekä Uraltone.